Ttela

Rasmus pressade sig till ett Vm-brons

- KARL ANDERSSON 0520-42 26 00 karl.andersson@ttela.se

Trollhätte­killen Rasmus Mirblom är nyligen hemkommen från det som hittills får beskrivas som hans livs äventyr, nämligen bänkpress-vm i Sydafrika. – Det känns fortfarand­e overkligt, säger 22-åringen som knep en bronsmedal­j i juniorklas­sen.

I juni för fyra år sedan drabbades den då 19-åriga Linnéa Norrman av en cancertumö­r bakom högra ögat, varför läkarna var tvungna att operera bort ögat.

Detta var så klart en personlig tragedi för Linnéa, men påverkade även hennes omgivning, däribland sambon Rasmus Mirblom.

De två har dock lyckats vända den jobbiga situatione­n till något positivt.

Linnéa berättade i TTELA 23 januari 2017 att ”många har kommit fram till mig och varit positiva och glada över att jag valt att prata om det” sedan hon några veckor tidigare berättat i tidningen om tiden efter sjukdomen.

FÖR RASMUS BLEV det starten på en idrottskar­riär.

– Mitt sätt att inte bryta ihop blev att träna mer. Jag bytte gym till Gym1 i Vänersborg och träffade några där som tävlade i styrkelyft. Jag tyckte att det verkade kul och gjorde min första tävling i november 2016. En vecka senare deltog jag på JSM och tog två silver, berättar Rasmus, som specialise­rat sig i grenen utrustad bänkpress och följde upp Jsm-silvret 2016 med att vinna Jsm-guld 2017, vilket i förlängnin­gen ledde till att han fick delta i VM i Sydafrika.

Landslagsd­ebuten skötte han med bravur, i juniorklas­sen knep han ett Vm-brons i bänkpress med resultatet 275 kg – höjt personbäst­a med fem kilogram.

– Det känns fortfarand­e overkligt. Medaljen är en bekräftels­e på att jag har gjort något rätt, jag lyckades ta mig till Vm-brons med min egen träning, berättar Rasmus, vars Vm-framgång har öppnat en del dörrar.

– Så är det, till exempel har jag fått en coach efter VM, säger Mirblom, som är noga med att berömma gymmet. Styrkelyft är en idrott där man tävlar i tre delgrenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Man har tre försök på varje delgren. Missar man lyftet får man prova igen på samma vikt eller höja. Varje lyft bedöms av tre domare. Varje domare godkänner eller underkänne­r lyftet, och det är majoritete­n som avgör vad resultatet blir. Det finns också tävlingar där du enbart tävlar i bänkpress. Skillnaden på klassisk och utrustad styrkelyft är att i utrustad styrkelyft är det tilllåtet att använda vissa hjälpmedel såsom stödjande trikå, bänkpresst­röja och knälindor, vilket inte är tillåtet i klassisk.

– De har varit väldigt stöttande i hela min satsning. Säger man att det behövs något så löser de det.

Viktigast av alla är dock sambon Linnéa.

– Hon betyder så otroligt mycket för mig. Hennes humor är fantastisk. När vi fick reda på att jag skulle få åka på VM sa hon ”bli inte för stor nu, disken är fortfarand­e din”. Romme

DD-1. Lopp 8. 2140 auto. Västerbo Exclusive Tiger Williams Romeus Radjah d’inverne Schatzi Fayline Baron d’inverne Tro Lo Lo Knifetown Winner Benji Dana Arnie Ken Autobahn Stall Warning

gör comeback efter en kortare paus. Har ett passande läge och kommer därmed att tidigt vara med i den främre träffen. Kan mycket väl spåra runt om. Duon eller tar över om vårt bud sviker.

DD-2. Lopp 9. 2140 auto. Ior Tooma Claret Jug Elias Avant Västerbo Sundancer Jerry W. Hiphop A.E. Global U.turn Overthehil­l Perfect Time B.b.s.poetry Glimmer U.S. Banzai Merci Betty Thrust Johannes Sisu U.r.amazing*

har gjort bra lopp utan att få vinna på sistone. Har nu en passande uppgift och gör upp med om segern.

Dd-system 6 rader

DD-1: 3, 5, 8 DD-2: 7, 9

 ?? Bild: KARL ANDERSSON ?? KARRIÄRSLY­FT. På ett och ett halvt års tävlande har Rasmus Mirblom blivit Jvm-trea i bänkpress. Drömmen är dock att passera drömgränse­n 300 kg i bänkpress.
Bild: KARL ANDERSSON KARRIÄRSLY­FT. På ett och ett halvt års tävlande har Rasmus Mirblom blivit Jvm-trea i bänkpress. Drömmen är dock att passera drömgränse­n 300 kg i bänkpress.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden