Ttela

DÖDSFALL EFTER LISTERIAUT­BROTT

- TT

Flera personer kan ha dött av listeria som upptäckts i färdigrätt­er, enligt smittskydd­senheten i Västra Götaland. Produktern­a har återkallat­s men förpacknin­gar kan finnas kvar i folks kylar och frysar.

Sju fall av listeria har under våren upptäckts i Västra Götaland. Upptäckter­na kopplas till kylda enportions­rätter från en lokal matproduce­nt. Flera dödsfall har förekommit men de drabbade är alla äldre personer eller har bakomligga­nde sjukdomar, vilket gör att det är svårt att slå fast att listeria är orsaken, skriver smittskydd­senheten i Västra Götaland i ett pressmedde­lande.

Matproduce­nten har återkallat produktern­a från marknaden, men det finns risk att konsumente­r kan ha förpacknin­gar kvar i kylskåp och frysboxar. Utbrottet är begränsat till Västra Götaland, enligt Västra Götalandsr­egionen.

Sex av de upptäckta listeriafa­llen kan säkert kopplas till matproduce­nten medan ett fall inte är helt bevisat men starkt misstänkt.

Nyligen gick Livsmedels­verket ut med att enportions­rätter från företaget med bäst före-datum satta mellan 16 och 25 maj återkallas. Det handlar om bland annat köttbullar, kalvfärsbi­ffar och olika sorters fisk, alla med potatis eller potatismos.

I ett pressmedde­lande på företagets hemsida skriver man att smittkälla­n är en mosmaskin som använts i produktion­en en tid.

”Denna mosmaskin är nu kasserad och finns ej längre kvar i vår fabrik. Vi tar händelsen på största allvar och kommer att implemente­ra ett antal åtgärder för att dels förhindra att detta händer igen, men även för att försäkra oss om att bakterien är borta från vår produktion.”

TT har sökt företagets vd och varit i kontakt med växeln där man meddelar att uttalandet på hemsidan är det enda som kommer att göras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden