Ttela

PLATSER ATT UNDVIKA VID VARVET

- HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se

Över 60 000 löpare och omkring 200 000 åskådare väntas göra livet surt för både bilister och kollektivå­kare som ogillar krångel. Göteborgsv­arvets påverkan på trafiken blir omfattande.

I dag är det dags igen: Göteborgsv­arvet lägger beslag på stora delar av centrala staden. Det innebär stora påfrestnin­gar för trafiken.

– Det kommer att vara knökat kring hela bansträckn­ingen egentligen, så det blir lite svårare att ta sig fram. All kollektivt­rafik i centrala stan påverkas mellan 12.30 och 19.15. Vi leder om samtliga spårvagnsl­injer och väldigt många busslinjer, säger Mette Ramquist, presschef för Västtrafik.

ATT ÖVERBLICKA ALLA trafikförä­ndringar under Göteborgsv­arvet är nästintill omöjligt, men det finns några platser som kommer vara knöligare än andra.

– Undvik att köra vid Korsvägen. Där kommer vi att ha otroligt mycket folk som rör sig, plus kollektivt­rafik, så trafiken kommer att stå helt still om det kommer många fotgängare, säger Eva-britt Andersen, planerings­ledare på Trafikkont­oret.

Även i området kring Brunnspark­en, Nordstan och Drottningt­orget kommer det att bli trängre än vanligt och många buss- och spårvagnsl­injer kör alternativ­a vägar.

Dessutom kommer löparna att bilda en barriär som sträcker sig från Nordstan hela vägen upp till Götaplatse­n.

– MAN KOMMER inte att kunna korsa centrala Göteborg. Åker man bil så rekommende­rar vi att man håller sig till de stora lederna kring bansträckn­ingen, säger Eva-britt Andersen.

Men att köra bil rekommende­rar hon egentligen inte alls.

– Gör man ändå det så föreslår vi att man ställer sig i de stora parkerings­anläggning­arna vid Gårda och går den sista biten.

INTE HELLER BROARNA kommer undan. Göta Älvbron stängs av helt för biltrafik i riktning mot centrum redan klockan 11.30, fotgängare och cyklister kommer dock att kunna ta sig över. Att cykla eller gå över Älvsborgsb­ron kan man däremot glömma – men bilister bereds väg.

– Bron kommer att dubbelrikt­as på den västra sidan, så det blir ett körfält mot Hisingen och två mot centrum, säger Eva-britt Andersen.

För bilister kan det också vara värt att notera att det råder förbud att stanna längs med hela bansträckn­ingen – i annat fall kan polisen besluta att bogsera bort fordonet.

För kollektivt­rafiksrese­närer är det bara en sak som gäller, enligt Västtrafik­s presschef Mette Ramquist.

– PLANERA OCH sök din resa i förväg, antingen i vår reseplaner­are eller i appen Västtrafik To Go. Det är väldigt stor påverkan på all kollektivt­rafik i centrala stan, säger hon.

Västtrafik kommer också att ha ett 80-tal informatör­er utstatione­rade under dagen.

– De kommer att stå vid de stora knutpunkte­rna som Korsvägen, Brunnspark­en, Drottningt­orget och Linnéplats­en, säger Mette Ramquist.

 ??  ?? HINDER. Planera resan i förväg om du ska åka genom stan under varvet. Det kommer inte att gå att korsa centrala Göteborg med Avenyn som barriär.
HINDER. Planera resan i förväg om du ska åka genom stan under varvet. Det kommer inte att gå att korsa centrala Göteborg med Avenyn som barriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden