Ttela

Grannen om kurvan vid dödsolycka­n

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

NYHETER: ”Det är tråkigt att det ska till en dödsolycka innan det görs något åt vägen”, säger Hans Hallqvist, markägare.

Den 16 maj körde en mc-förare av vägen i en kurva på väg 2060, en olycka som slutade med att mannen omkom. Boende i området anser att den skarpa kurvan, som har skymd sikt, är farlig. Grannarna anser att Trafikverk­et måste göra något åt kurvan för att minska avåkningar­na.

Hans Hallqvist äger det staket som mc-föraren körde igenom vid olyckan och det är inte första gången som han får reparera staket efter en avåkning på väg 2060. Han har gradvis över åren flyttat sitt staket till upp till 10 meter på sina ställen i nära anslutning till kurvan på grund av alla avåkningar. Uppskattni­ngsvis sker det fem till tio avåkningar från vägen i nära anslutning till kurvan varje år. Väg 2060 är kurvig och är smal på sina ställen och används flitigt av motorcykli­ster.

– Det är tråkigt att det ska till en dödsolycka innan det görs något åt vägen, säger han.

Han hoppas att det kommer upp skyltning som varnar för kurvan på något sätt, antingen att det är skymd sikt eller att det är en skarp kurva.

EN ANNAN GRANNE, Marianne Barrljung, har själv vid flera tillfällen varit med och dragit upp bilar som åkt av vägen i kurvan.

Hon instämmer i Hans Hallqvist resonemang och anser att något behöver göras, åtminstone skyltning.

– Vi har själv vår utfart från huset alldeles vid kurvan och som tur är så har det inte skett något, men man tänker på det när man ska köra ut, säger Marianne Barrljung.

ÄVEN HÅKAN BREMAN, som bott 20 år i Siviken, sällar sin röst till de övriga grannarna och säger att det sker många avåkningar i kurvan. Han själv har kört av vägen en vinter när vägen bara var plogad på de ena sidan av vägen.

– Kurvan där olyckan har skett går runt en bergsknall och det gör också när man kör i den känns den smal, ett väldigt otrevligt ställe att få möte, säger han.

Håkan Breman äger en del av den mark som Hans Hallqvist använder som betesmark för sina kor. Han menar att det har funnits planer tidigare från Trafikverk­ets sida att rätta ut vägen men att det då stoppades av att en gammal markägare inte ville upplåta mark, något som Håkan Breman skulle vara beredd att göra.

– Om vi skulle slippa undan sträckning­en och få ner olyckorna i kurvan så är jag definitivt beredd på att släppa mark, säger han.

ALEXANDRA ELIAS, VID trafikverk­ets presstjäns­t, säger att säkerhetsa­spekten alltid kommer först för Trafikverk­et. Hon meddelar att trafikverk­et har startat en utredning gällande dödsolycka­n. Utredninge­n kommer att titta på vägen, föraren och fordonet för att kunna fastställa orsakerna som ledde fram till olyckan. Trafikverk­et vill invänta utredninge­n innan några förändring­ar kan komma att ske på väg 2060.

 ?? Bild: LINUS NILSSON ?? GRANNE. Håkan Breman, som bott i Siviken i 20 år, tycker att Trafikverk­et ska dra om vägen vid kurvan.
Bild: LINUS NILSSON GRANNE. Håkan Breman, som bott i Siviken i 20 år, tycker att Trafikverk­et ska dra om vägen vid kurvan.
 ??  ?? SKYMD. I den här kurvan förlorade mc-föraren kontrollen över motorcykel­n och körde in i en stolpe i ett staket strax efter.
SKYMD. I den här kurvan förlorade mc-föraren kontrollen över motorcykel­n och körde in i en stolpe i ett staket strax efter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden