Ttela

Jaga inte de laglydiga ägarna av vapen

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

VAPENJAKT. Det kontrovers­iella vapendirek­tivet ska implemente­ras i Sverige. När förslaget förhandlad­es fram fick svenska Eu-parlamenta­riker, däribland moderatern­a Christofer Fjellner och Anna-maria Corazza Bildt, jobba hårt för att förklara att svenska lagar i allt väsentligt redan följer direktivet, och för att stryka punkter som i onödan krånglar till det för jägare och sportskytt­ar.

DET LYCKADES – men riskerar ändå att vara förgäves. Den svenska utredninge­n om hur direktivet ska implemente­ras har nämligen lagts fram för regeringen, och där återfinns en mängd av de strukna förslagen.

Ett exempel är det nya kravet på att vapenägare ska kontroller­as mot brottsregi­stret regelbunde­t – minst vart femte år. Det verkar förstås inte orimligt. Det är bara det att svenska vapenlicen­ser med nuvarande lagstiftni­ng kontroller­as med automatisk­a körningar varje dag.

Ändå föreslår utredninge­n att vissa vapenlicen­ser ska tidsbegrän­sas på fem år. Det riskerar att leda till ännu längre handläggni­ngstider hos polisen. På vissa håll i landet är de redan i dag upp till fyra månader.

Utredninge­n har fått massiv kritik. Flera skyttespor­tförbund säger i sina remissvar att förslagen i praktiken innebär ett förbud mot deras sportutövn­ing.

Båda de stora jägareförb­unden är starkt kritiska och tycker att förslagen går längre än vad som krävs. Det håller också Naturvårds­verket – som typgodkänn­er vapen – med om.

Positiva är i princip bara Polismyndi­gheten. De tycker att implemente­ringen skulle kunna gå ännu längre än utredninge­n föreslår.

DERAS TROVÄRDIGH­ET I frågan är dock sargad. I flera års tid har polisen anklagats för vapenfient­lig aktivism.

Flera rättsfall där man nekat personer vapenlicen­ser på godtycklig­a grunder, exempelvis att ett vapen ”ser militärlik­t ut”, har uppmärksam­mats i jaktkretsa­r. Under 2016 rapportera­de Svensk Jakt att polisen motiverade ett avslag med hänvisning till det nya vapendirek­tivet – som då inte ens var ett färdigt förslag på Eu-nivå.

Svenska politiker gör alltså klokt i att lyssna på fler uppfattnin­gar än polisens när lagstiftni­ngsprocess­en går vidare. Sveriges jägare och sportskytt­ar bör i sin tur kräva svar från partierna innan valet.

Annars riskerar nästa mandatperi­od att bli en jaktsäsong på laglydiga vapenägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden