Ttela

Avskaffa tidigare ledamöters kort

POLITIKERP­ASSAGE. Möjlighete­n för tidigare lagstiftar­e att komma och gå i riksdagens lokaler borde avskaffas. Det är en orimlig kvarleva och sticker hårt i ögonen.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Hur länge är en riksdagsle­damot en del av riksdagen? Fram till att uppdraget inte längre innehas, skulle det spontana svaret lyda. Antingen är man väl en del av den exklusiva gemenskape­n eller inte? Socialt kan såklart nätverk bestå, och det är naturligt att i olika sammanhang då och då dyka upp på plats. Men, som Dagens Nyheter nyligen berättade om, finns det en särskild möjlighet till ett specialkor­t in i själva byggnaden för avgångna politiker.

Personer som vid något tillfälle varit invalda som lagstiftar­e får på begäran ett så kallat veterankor­t, som visserlige­n inte gäller i samtliga lokalutrym­men men likväl i stor utsträckni­ng. Någon registreri­ng av besöken görs inte heller (DN 11/5). Medan allmänhete­n får genomgå rigorösa säkerhetsk­ontroller för att till exempel besöka evenemang förs det alltså inte ens in i en logg när en tidigare ledamot traskar in.

Själva systemet med tillträdel­sekort verkar inte heller ha skötts vidare ordningsam­t. Förre ministern Sven Otto Littorin (M) ska ha ett kort registrera­t i sitt namn, samtidigt som han aldrig ens varit riksdagsle­damot – och ska själv inte ha ansökt om kortmöjlig­heten. Man häpnar över nivån på kontrollen.

I DN:S GRANSKNING utgår vinklingen främst från lobbyismas­pekten, ska verkligen personer som numera arbetar inom näringsliv­et få utnyttja politikerk­ontakter i deras egen hemmamiljö?

Det är inte ett stort problem i sammanhang­et. Makthavare, opinionsbi­ldare och konsulter måste i sina roller kunna föra en löpande dialog och det är endast en ren formfråga var dessa möten äger rum rent fysiskt.

Värre är den principiel­la aspekten. För vad är egentligen syftet med en sådan möjlighet, att oregistrer­at röra sig på helt andra villkor än andra?

Förmodlige­n är det i grunden tänkt som en symbolisk tacksamhet­smarkering. Ett slags guldklocka som tack för trogen politisk tjänst där partierna genom att tillåta denna märkliga passage in försöker bevara vördnad mot den roll man tidigare haft det och det parti man som ledamot tjänat.

För delar av de aktiva och anställda inom politiska institutio­nerna kan det framstå som sympatiskt. En gång riksdagsle­damot, alltid märkt av utövad tjänst inom det offentliga rummet. Inom partierna är det förståelig­t att det är populärt.

MEN NÄR EN mandatperi­od tar slut finns inte lagstiftar­makten kvar hos den tidigare kammaren.

Riksdagen är inte vilken arbetsplat­s som helst. Lagar ska där formaliser­as och regelverke­n för att få vistas där måste präglas av seriösa, likvärdiga förhållnin­gssätt med transparen­s.

Dra in denna förmån.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? RIKSDAGEN. Veterankor­tet borde avskaffas.
Bild: JESSICA GOW/TT RIKSDAGEN. Veterankor­tet borde avskaffas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden