Ttela

”Fördelar inte pengar innan vi tar budgeten”

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Behovet av mera pengar till utbildning­snämnden var politikern­a i kommunfull­mäktige överens om. Men den extra miljonen blev det som väntat debatt om.

Att utbildning­snämnden behöver utöka ramen med nio miljoner för 2018 för att klara den befintliga verksamhet­en var det ingen som ifrågasatt­e under onsdagens kommunfull­mäktige. Däremot den extra miljonen, utöver de nio, som ska gå till trygghet och studiero.

– Tanken är att utöka med två tjänster, en fritidsled­are och en beteendeve­tare. De ska öka vuxennärva­ron och stötta i det sociala samspelet. De bildar ett team av sammanlagt fyra personer som kan stötta i skolan och på fritiden, sa utbildning­snämndens ordförande Carin Thorén Hansson (S).

DÄREMOT VILLE OPPOSITION­EN se i beslutet att pengarna även ska gälla även under 2019.

– Det är jättevikti­gt med trygghet och studiero. Men vi vet ännu inte om de nio miljonerna räcker. Känns som att majoritete­n vill hitta något som låter bra nu i valrörelse­n. En miljon räcker ett tag, men vad gör vi sedan då, vi behöver en längre plan, sa Camilla Olofsson, (M).

JULIA FÄRJHAGE (C) yrkade på att pengar också avsätts även för 2019.

– Det här beslutet innebär att två personer anställs under 2018. Men sedan då? På årsbasis kostar det två miljoner, därför vill vi se pengar även för nästa år. Men det är ni inte beredda att avsätta. Detta tyder på ett hafsverk och valfläsk.

Majoritete­n menar att budgetfråg­or tas upp när det blir aktuellt i ett senare skede. Men pengarna kommer att finnas med även under 2019, förklarade Peter Spjuth (V).

– Vi gör inte ett inlägg med en miljon nu och inte kommer tillbaka med någonting i budgeten för 2019. Vi har haft en princip att vi fördelar inte pengar innan vi tar budgeten. Det har vi aldrig gjort, sa Spjuth och lade till:

– Vi kommer att tillskjuta de pengarna, men vi har spelregler för hur vi hanterar budgetproc­essen.

Även SD anslöt sig till opposition­en och yrkade bifall till Färjhages tillägg.

JÖRGEN ANDERSSON (C) prisade särskilt toleranspr­ojektet som ska återinföra­s med hjälp av den extra miljonen.

Även kommunalrå­det Carlos Rebelo Da Silva (S) menade att förslaget kommer att leva vidare i 2019:

– Jag vill också lägga till att den här investerin­gen kommer att betala sig själv med mindre skadegörel­se. Självklart kostar det, men någonstans får vi tillbaka det. Lars Ivarsbo (C): – Nu ska vi anställa och sedan vet vi inte vad som händer 2019. Vi tycker det är väsentligt att få med något som säger det.

Kommunfull­mäktige beslutade enligt majoritete­ns förslag.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? ÄVEN NÄSTA ÅR. Peter Spjuth (V) menar att pengar till trygghet och studiero kommer att finnas med även 2019.
Bild: PASI HAKOPURO ÄVEN NÄSTA ÅR. Peter Spjuth (V) menar att pengar till trygghet och studiero kommer att finnas med även 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden