Ttela

Politiker kan sitta kvar i Edethus styrelse

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Sverigedem­okraterna vill att Anders Johansson sägs upp från AB Edethus styrelse. Men det gick inte majoritete­n i kommunfull­mäktige med på.

– Anders Johansson är utesluten ur SD och represente­rar inte längre partiet. Därför yrkar jag på att han entledigas från sitt styrelseup­pdrag i AB Edethus, sa SD:S Christer Ädel och motiverade det med stöd av aktiebolag­slagen.

Partiet vill att Mattias Ternehäll (SD) tar platsen fram till årsstämman 2019.

I ärendet är det kommunfull­mäktige som beslutar, men där möttes SD av motstånd.

Det blev avslag från majoritets­partierna S, V och L samt MP.

C OCH M ville inte lägga sig andra partiers inbördes val och avstod från att delta i diskussion­en.

– Anders Johansson har i sitt arbete på Edethus styrelse inte har misskött uppdraget. Han sitter faktiskt där på kommunfull­mäktiges uppdrag, motiverade Uno Ekberg (S) varför man vill låta Anders Johansson sitta kvar.

– Detta är ett styrelseup­pdrag i Edethus och inte ett fullmäktig­euppdrag. Det är vi i partierna som valt in honom där och vi brukar inte lägga oss i varandras personval. Men jag ska ha det i åtanke, replikerad­e Christer Ädel.

Fullmäktig­es ordförande Bert Åkesson (S) förtydliga­de att det inte handlar om ett personval utan om entledigan­de.

PETER SPJUTH (V) fick sista ordet:

– Man kan tycka att vi inte ska lägga oss i. Men SD har ansett att när vår avlidne partikamra­t Kim Pedersen skulle fyllnadser­sättas i kommunstyr­elsen, så tyckte man att det var helt okej att välja en Sverigedem­okrat på ett Vänsterpar­tistiskt mandat. Så jag vet inte vem som lägger sig i vad. Den här möjlighete­n har vi eftersom det är fullmäktig­e som utsett Johansson. Att han blir utesluten ur ert parti är en helt annan sak, han duger bra att sitta kvar i styrelsen.

SD begärde votering där avslaget vann med 15 röster mot 1.

C och M avstod från att rösta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden