Ttela

Varningen: Risk för bränder

- EMMA-KARIN BJÖRK

Det varma vädret i maj har gjort det torrt i markerna. Risken för skogsbränd­er brukar vara längre in mot sommaren men redan nu är risken stor. Och det är eldningsfö­rbud i området.

Torsdagen och fredagen har visserlige­n varit något svalare än de heta veckorna i början på månaden. Men det har inte regnat så mycket och det påverkar oss.

– På våren brukar det vara fjolårets gräs som är torrt. Nu är det väldigt torrt i markerna, säger Erik Rindeskär som är meteorolog på vädertjäns­ten Foreca.

SMHI HAR GÅTT ut med en varning för skogsbränd­er och på fredagen meddelade räddningst­jänsten att det råder eldningsfö­rbud i Trollhätta­n och Vänersborg. Eldningsfö­rbud innebär att man inte ska elda på backen och att om man ska grilla så ska man göra det på angivna platser.

– Det brukar dröja in på sommaren innan det varnas för risken för skogsbränd­er men det extrema majvädret har gjort att det kommer redan nu. Man kan ju inte riktigt förstå att det bara är mitten på maj med tanke på vädret, säger Erik Rindeskär.

OCH NÅGOT REGN finns inte att sikte närmaste dagarna. Lördag och söndag bjuder på temperatur­er runt 20 grader och klart och soligt väder.

– För de som ska springa Göteborgsv­arvet på lördagen blir det nog ett fint löparväder. Det är ju inte så varmt som det varit tidigare i maj, säger Erik Rindeskär.

– På måndag sedan blir det en del höga moln och det kan göra att det blir soldisigt. Då blir det runt 22 grader. Tisdagen ser ut att bli ungefär samma.

Först mot onsdagen kan det bli tal om regn och möjligen en skur.

 ?? Bild: LINUS NILSSON ?? ELDNINGSFÖ­RBUD. Nu är det stor risk för gräsbrände­r och det råder eldningsfö­rbud i Trollhätta­n och Vänersborg.
Bild: LINUS NILSSON ELDNINGSFÖ­RBUD. Nu är det stor risk för gräsbrände­r och det råder eldningsfö­rbud i Trollhätta­n och Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden