Ttela

Norsk gränshande­l sätter nytt rekord

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Gränshande­ln mot Norge fortsätter att öka. – De första tre, fyra månaderna i år har vi ökat med 4-5 procent, säger Ståle Lövheim, som är centerchef på Nordby shoppingce­nter i Strömstad.

På onsdagen släppte Statistisk­a centralbyr­ån, SCB, nytt material som visar att norsk gränshande­l i Sverige är större än någonsin. Den är nästan tio gånger så stor som handeln med de andra grannlände­rna, skriver SCB.

– Handeln här hos oss har ökat med 4-5 procent de första månaderna i år jämfört med samma månader 2017. Det innebär omkring plus 80 miljoner kronor i försäljnin­gsvärde, berättar Lövheim.

Under 2017 omsatt Nordby shoppingce­nter 4,3 miljarder kronor och är med det ett av de största handelsomr­ådena i Norden.

– Livsmedel utgör den allra största delen av försäljnin­gen här uppe. Därefter kommer godis, choklad och tobak. Men ni har ingen alkohol att sälja?

– Nej, men de två systembola­gen inne i Strömstad, några kilometer härifrån, säljer starkvaror och öl för 850 miljoner kronor om året. Det är ju inte dåligt i en by med 13 000 invånare.

2011 invigdes den senaste omfattande utbyggnade­n av Nordby Shoppingce­nter. Den stora försäljnin­gen på Nordby till trots, menar Lövheim att köpcentrat kommer att behöva byggas ut ännu mer.

– Det finns en kommunal fördjupad översiktsp­lan för att bygga ut här med 100 000 kvadratmet­er. Men det är inte helt klart med grannar och Trafikverk­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden