Ttela

Ingen rysare

- HELENA NORDENBERG/TT

att vinna valet är försvinnan­de små. Dels därför att stora delar av opposition­en föredrar att bojkotta valet, dels för att valkommiss­ionen tydligt har ställt sig på Maduros sida.

– Hade det varit ett fritt och rättvist val kanske Falcón hade haft en chans, men som det ser ut nu tyder mycket lite på detta. Nu kommer Maduro att fuska sig till valsegern, säger Uggla.

FÖR HENRI FALCÓN är det ändå viktigt att ställa upp, en bojkott av valet är för honom inget alternativ.

– De som förespråka­r att man inte ska gå och rösta erbjuder inget alternativ, de vill ha en utländsk militär interventi­on, men det är vi venezuelan­er som ska lösa våra problem, säger Henri Falcón till Reuters.

Oron är stor för att Maduro kommer att ytterligar­e cementera en diktatur, genom att förklä sitt * Venezuelas president Nicolás Maduro genomförde ett omstritt val till en konstituer­ande församling i augusti i fjol, som ledde till våldsamma protester. Minst 125 människor miste livet i orolighete­rna. Opposition­en bojkottade valet och fortsätter att använda den tidigare folkvalda församling­en, parlamente­t.

* Nyligen meddelade Maduro att presidentv­alet skulle tidigarelä­ggas – i stället för som tidigare väntat i december – vilket överrumpla­de opposition­en.

* Venezuela befinner sig i djup ekonomisk recession. Under 2016 minskade landets ekonomi med 16,5 procent, enligt USA:S finansinsp­ektion. Under 2017 minskade ekonomin med 14 procent och innevarand­e år beräknas den minska med 15 procent. Källor: AFP, Reuters, Forbes alltmer auktoritär­a ledarskap till demokrati.

– Det är ett maktöverta­gande som sker genom valurnan och demokratin­s institutio­ner och inte genom inrullande stridsvagn­ar, säger Fredrik Uggla.

Fredrik Uggla påminner om hur regimen under det gångna året har använt sig av en snabbinkal­lad grundlagsf­örsamling, valkommiss­ionen och Högsta domstolen för att omintetgör­a opposition­en.

Utfallet efter valet kan mycket väl bli protester och demonstrat­ioner, men Fredrik Uggla tror inte att det blir några omfattande sådana.

MEN OSVURET ÄR bäst.

– Det har ju visat sig tidigare, som vid till exempel valet i Ukraina 2004, att ett bortfuskat val mycket väl kan vara en stark och omstörtand­e kraft.

 ?? Bild: ARIANA CUBILLOS/TT ?? omkring på scenen tillsamman­s med artister.
Bild: ARIANA CUBILLOS/TT omkring på scenen tillsamman­s med artister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden