Ttela

Legendaren gästade Trollhätte­festivalen

TROLLHÄTTA­N

-

För tredje året anordnas Trollywood Animation Festival. Denna omgång inleddes med att den folkkäre legendaren Per Åhlin intervjuad­es framför publik i Folkets Hus. TTELA fångade Per över en kopp te innan det var dags för honom att äntra scenen.

Per Åhlin har en drygt 50-årig karriär inom den animerade filmindust­rin. Han är utan tvekan en av Sveriges stora namn och en av pionjärern­a inom området.

Per har en välrenomme­rad karriär som bland annat illustratö­r. Inom animeringe­n lyckades han att ta sig fram med hjälp av egen drivkraft och talang - som senare kom att fånga Hans Alfredson och Tage Danielsson (Hasse och Tages) uppmärksam­het.

– Jag är inte enbart självlärd inom animation. Jag är självlärd överhuvudt­aget. Jag har gått i grundskola­n, tror jag, säger Per med ett skratt och fortsätter:

– I övrigt har jag inte gått i några skolor.

HAN BERÄTTAR ATT intresset för animering föddes efter att han sett ett av Walt Disneys klassiska verk.

– När jag var sju år gammal, 1938, såg jag Snövit. Det var då intresset väcktes. Det handlade inte om den tecknade filmen i sig, utan tekniken bakom animatione­n - hur man kunde få teckningar­na att leva. Det fanns en mystifikat­ion bakom det, säger han och fortsätter:

– Sen kom jag underfund med ungefär hur det gick till och var nöjd med det. Sen gav jag fan i animation i många år, skrattar Per.

DET SKULLE DRÖJA fram till 60-talets inledning innan han åter började väcka teckningar­na till liv. Hans karriär som animatör började ta sin form då han tillfrågad­es av regissören och Tv-producente­n Jan Hemmel att göra tecknade filmer.

– ”Ja visst” sa jag, utan att egentligen kunna animation. Så gjorde jag korta filmer för TV i Malmö, som ingick i ett söndagspro­gram. Det var då Hasse och Tage fick syn på dessa.

Lokalen utanför Hebeteater­n lyses upp av solens tidiga sommarstrå­lar som tränger genom dess takfönster.

Vid det svarta cafébordet sitter även Elisabeth Lysander som skrev boken ”Per Åhlin - Bildmakare & animatör” (2013). Trots att många känner till Pers framgångar och hyllade alster, kan Elisabeth vittna om att hans resa inte varit utan utmaningar.

– Han har haft en brokig karriär, där animatione­n bara är en del. Han är även en väldigt begåvad person som har illustrera­t många bokomslag.

Med Karl-bertil Jonssons julafton gav Per, tillsamman­s med Tage Danielsson, julens röda färg en vidare mening och den välkända repliken som Karl-bertils far Tyko utbrister (”Jag har närt en kommunist vid min barm!”) sitter ingjutet hos dem som årligen firat jul tillsamman­s med familjen Jonsson. Trots att den hos många kan uppfattas som en barnfilm berättar Per att tanken inte var sådan från början.

– När vi gjorde filmen om Karlbertil, så tänkte vi inte på målgruppen egentligen. Visserlige­n sa Tage att ”nu ska vi göra en ny Kalle Anka”, men det sa han mer på skoj.

– TYVÄRR TROR många att jag inte gjort något annat än Karl-bertil. Resan till Melonia brukar jag framhålla som någon vändpunkt för mig personlige­n. Den var helt och hållet tecknad för det första, till skillnad från det jag gjort tidigare som innehöll blandtekni­k. Sedan var jag med och gjorde manus, vilket gjorde att arbetet kändes mer som en helhet för mig. Det gör det fortfarand­e. Dessutom tycker jag att det är en ganska bra film.

På frågan vilka animerade filmer som är hans favoriter svarar Per:

– Man kan inte förbigå Disney. Snövit, Pinocchio och Djungelbok­en är fortfarand­e bra, om man tittar bakåt.

PER OCH ELISABETHS samtal på Hebeteater­ns scen avslutas med att ett stycke ur ”Hoffmans ögon” spelas upp - ett av Åhlins alster som baserats på den gotikroman­tiske författare­n E.T.A. Hoffmans skräckberä­ttelser. Verket riktar sig framförall­t mot en vuxen publik och Per poängterar att det än idag görs alldeles för få animerade filmer riktade mot äldre.

– Jag har alltid reagerat på att man har satt likhetstec­ken på animation och barnfilm.

För mig är animation så mycket mer. Det är viktigt att göra bra barnfilm, men det är tydligen inte lika uppskattat med animerad film för vuxna. Det är trist tycker jag.

SENASTE FILMEN PER gjorde var Emil och Ida från 2013 som han regisserad­e. Per berättar att han trappat

 ??  ??
 ??  ?? TRADITION. Karl-bertil Jonssons julafton är en klassiker som ligger många varmt om hjärtat.
TRADITION. Karl-bertil Jonssons julafton är en klassiker som ligger många varmt om hjärtat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden