Ttela

Pernilla coachar ”MÅNGA TYCKER ATT DET ÄR SÅ ROLIGT ATT DÖMA”

FOTBOLL:

-

I dag är Larsson en av Sveriges starkast lysande stjärnor på domarhimle­n, med uppdrag som Champions League, EM och VM på sin meritlista. Men hon är också medveten om att karriären hade kunnat vara på en helt annan nivå om hon inte hade fått rätt stöttning som ung.

– Jag gick ner till Almagärdet, fick lite beröm och blev sedd. Då fick jag fler matcher, tyckte det var roligt och fortsatte, säger 41-åringen, som häromåret bestämde sig för att dra sitt strå till stacken, med den rådande domarkrise­n i åtanke:

– Jag tänkte att jag kanske skulle använda mina sista aktiva år till att utbilda och inspirera ungdomar till att bli domare.

Sagt och gjort.

PERNILLA LARSSON HÄRLEDDE en del av problemati­ken till arbetet med att utbildare domare inom de lokala föreningar­na, och själv började hon hålla kurser med en grupp om sex tjejer i Skoftebyn. Nästa steg blev att sträcka ut handen till fler klubbar: Trollhätta­ns FK, TIF, TBOIS och Halvorstor­p.

– Utbildning­en av domare har fungerat på väldigt olika sätt i de här föreningar­na. I vissa kör man ”hagelskott” och låter alla juniorer få varsin match. Det är ju helt värdelöst ur rekryterin­gsvinke – det kommer inte att skapa några nya domare på sikt. Hellre att man har en liten grupp som dömer fler matcher än att tvinga de som inte vill.

Totalt har 141 unga domare hunnit utbildas genom initiative­t. Föreningar­na har också börjat låna ungdomsdom­are från varandra genom det system som tillhandah­ålls av webbtjänst­en Svenskalag. Där har man skapat en ungdomsdom­arsida som administre­ras av bland andra Pernilla Larsson och där man kan se vilka domare som har gått vilken kurs.

Uppmuntran, utbildning och feedback. Det är tre nyckelord i rekryterin­gen av nya domare i Trollhätta­n. – Det ringer folk hela tiden, konstatera­r elitdomare­n Pernilla Larsson, som samlat ihop fem lokala klubbar i ett spännande pilotproje­kt.

DESSUTOM FINNS ETT Instagramk­onto som går under namnet ”@ungdomare” där alla kan följa nästa generation­s rättskipar­e. Tjejerna och killarna som ingår i den nya ”domarpoole­n” är från 13 år och uppåt. Flera av dem använder Larsson som bollplank – och regelorake­l.

– Många är väldigt ”på” och tycker att det är så roligt att döma. Det ringer ju folk hela tiden: ”Du, Pernilla, vad gäller när målvakten plockar upp bollen?” Och så vidare. De brukar även skicka kort på sig

 ??  ?? COACHAR NYA DOMARE. Elitdomare­n Pernilla Larsson, i mitten, har en målsättnin­g – att få fram fler domare i Trollhätta­n. ”Jag tänkte att jag kanske skulle bli domare”, säger hon.
COACHAR NYA DOMARE. Elitdomare­n Pernilla Larsson, i mitten, har en målsättnin­g – att få fram fler domare i Trollhätta­n. ”Jag tänkte att jag kanske skulle bli domare”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden