Ttela

Andreas är redo för blågult uppdrag

- MARTIN AHLIN

Trollhätte­domaren Andreas Ekholm jagar en entrébilje­tt till elitfotbol­len. Och det är möjligt att vägen dit går via 38-åringens första internatio­nella uppdrag. – Det ska bli riktigt roligt, säger han.

Att som huvuddomar­e nå någon av landets två högsta serier är inte enkelt – på den lokala damsidan har Pernilla Larsson lyckats med konststyck­et och bland herrarna gör Andreas Ekholm ett ambitiöst försök att klättra uppför seriesyste­mets branta stege.

I år kuskar han land och rike runt för att döma division 1-fotboll.

– Ja, det kan man säga. Ena helgen var jag i Huskvarna, sedan till Oskarshamn och därefter Karlskrona, konstatera­r Ekholm som hoppas att hans insatser ska generera en plats i den kommande steg 5-utbildning­en.

– Det finns två öppna platser som ger behörighet för att nå elitfotbol­len. Men konkurrens­en är stenhård.

ETT BESKED VÄNTAS komma i slutet av maj – ungefär i samma veva som Andreas Ekholm ska döma en P16-landskamp mellan Sverige och Österrike i Henån.

– Det finns förmodlige­n bara tre anledninga­r till det: att jag är aktuell för steg 5, ett tack för lång och trogen tjänst eller att jag bor tillräckli­gt nära. Vi får väl se, säger han och skrattar.

Själv försöker Ekholm hela tiden ta kliv i rätt riktning, bland annat genom att se om sina egna matcher i efterhand.

– Jag ser inte alla i sin helhet, men jag brukar alltid kolla på de tre, fyra situatione­r där det sker en bestraffni­ng, som en varning, eller om jag vet att det uppstått någon tajt offsidesit­uation. Vad är det framförall­t du vill utveckla som domare?

– Jag får höra många gånger från domarobser­vatörer att min storlek skapar ett lugn, men att det också kan bli en nackdel. Jag behöver jobba på att få ett större känsloregi­ster som domare och visa att jag faktiskt kan bli lite respektful­lt förbannad. Men det är jäkligt svårt – jag tror inte på att möta en person som redan är förbannad genom att vara förbannad själv.

– Behåller jag mitt lugn så hoppas jag att det smittar av sig på spelarna också, svarar Ekholm.

Och apropå det internatio­nella uppdraget på Orust så lär även det bli en utveckland­e upplevelse.

Under miniturner­ingen kommer man nämligen att testa konceptet ”sin bin”, där spelare som gör sig skyldiga till olämpligt uppträdand­e blir utvisade i åtta minuter.

– Det här är mitt tjugonde år som domare, så hur ska jag kunna komma ihåg en så här radikal förändring? Ha ha ...

– Men det är intressant och kan bli riktigt roligt för fotbollen.

 ?? Bild: JÖRGEN JARNBERGER ?? BLÅGULT UPPDRAG. Andreas Ekholm ska agera huvuddomar­e i P16-landskampe­n mellan Sverige och Österrike på tisdag nästa vecka. Ett historiskt uppdrag för hans del.
Bild: JÖRGEN JARNBERGER BLÅGULT UPPDRAG. Andreas Ekholm ska agera huvuddomar­e i P16-landskampe­n mellan Sverige och Österrike på tisdag nästa vecka. Ett historiskt uppdrag för hans del.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden