Ttela

”Det blåser positiva vindar”

- MARTIN AHLIN

För en månad sedan var domarkrise­n total. I dag? – Det blåser faktiskt positiva vindar, säger Fredric Isacson på Västergötl­ands fotbollför­bund.

Den stora bristen på utbildade domare har varit ett återkomman­de tema inför varje ny fotbollssä­song. Och tidigare i våras såg det också ut som att man gick mot ännu ett år där kurvan pekar åt helt fel håll.

Fredric Isacson, som är ansvarig för domarutvec­kling, berättar:

– I månadsskif­tet mars-april tappade vi över tjugo domare och var nere under 200. Då var vi väldigt oroliga. Samtidigt visste vi att vi hade en nybörjarku­rs framför oss och att det förhoppnin­gsvis skulle komma fram några domare som dömt ungdomsfot­boll i sina föreningar tidigare.

Ett nytt koncept – där nya domare samlas under två teori-intensiva dygn och sedan följs upp genom ”praktikmat­cher” – har också visat sig slå väl ut.

I DAGSLÄGET ÄR antalet domare i Västergötl­and därför 227 stycken.

– Det är jätteposit­ivt att det har blivit några fler än tidigare, men det är ändå alldeles för få med tanke på att de får döma så ofta. En spelare hade aldrig gått med på att spela tre till fyra matcher per vecka – men vi har tyvärr problemet att vissa domare tvingas döma så många matcher, säger Isacson.

Bristen innebär att herrsexan samt damtrean och nedåt får klara sig utan assisteran­de domare vid sidlinjen, liksom vissa enstaka drabbninga­r högre upp i seriesyste­met.

ETT STÖRRE FOKUS har däremot lagts på herrjunior­er i divisioner­na 1 och 2. Dessa matcher döms i år av division 4- och 5-domare på grund av de oproportio­nerligt många bestraffni­ngsärenden som uppstod i fjol.

– Där ser vi en markant skillnad nu – det är ordning och reda. Men i stället har ärendena ökat i division 3 och 4. Där har du det stora problemet just nu, med för många avbrutna matcher, säger Fredric Isacson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden