Ttela

Rekorddyr bensin lagom till semestern

-

Bensinpris­et har klättrat över 16-kronorsniv­ån för första gången hittills. Och ingenting tyder enligt branschorg­anisatione­n SPBI på att priset kommer att sjunka inom den närmaste tiden.

Höjningen kommer efter att ledande bensinbola­g höjt priset på bensin med 20 öre per liter.

Riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer är nu 16:16 kronor – det högsta bensinpris­et i Sverige hittills.

– FÖRKLARING­EN ÄR att det är väldigt högt råoljepris, att det är en svag svensk valuta och att vi har höjt skatten med ungefär en krona och trettio öre, säger SPBI:S vd Ulf Svahn.

Den tidigare toppnoteri­ngen från i april 2012 låg på 15:83 kronor per liter. Bensinpris­et kommer sannolikt inte att sjunka på kort sikt, enligt SPBI.

– DET FINNS ingenting som tyder på att råoljepris­et förändras nedåt, då måste någonting hända. Antingen löser sig Irankonfli­kten, eller så börjar Opec och Ryssland att producera mer, men det finns ingenting som tyder på det. Det finns inte heller någonting som tyder på att kronan skulle stärkas eller att politikern­a sänker skatterna, säger Svahn.

PRISET PÅ DIESEL höjs med 20 öre till 16:06 kronor per liter. Etanolen kostar liksom tidigare 10:41 kronor per liter.

Sedan USA dragit sig ur kärnenergi­avtalet med Iran har världsmark­nadspriset på råolja varit uppe, och vänt, på 80 dollar per fat. Marknadspr­iset för ett fat Brentolja är 79:46 dollar, Wti-oljan kostar 71,59 dollar per fat.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? DYR SOPPA. Ledande bensinbola­g har höjt bensinpris­et till över 16 kronor litern.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI DYR SOPPA. Ledande bensinbola­g har höjt bensinpris­et till över 16 kronor litern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden