Ttela

Stora skräpbolla­r hotar avloppen

TROLLHÄTTA­N: Reningsver­ket tvingas hantera tonvis med skräp. Två gånger bara den här våren har fett och skräp klumpat ihop sig till stora bollar i avloppsrör­en. Något som kan få stora konsekvens­er för Trollhätte­borna.

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

Tandborsta­r, kondomer, nappar och tops bara spolas ned i toalettern­a. ”Det är inte bara ett svart hål att slänga i” säger ingenjören på reningsver­ket.

Djupt in i berget forsar det grönt och brunt vatten ut genom två rör och in i en avlång bassäng. Det är några hundra liter i sekunden. Regnar det kan det handla om tusen liter i sekunden.

Men det är inte bara regnvatten eller avföring som spolats från Trollhätte­bornas toaletter, genom stans alla ledningar för att till slut nå avloppsren­ingsverket Arvidstorp. För Trollhätte­borna slänger bra mycket mer i toalettern­a än pappret de torkar sig med.

– HIT KOMMER kondomer, tops, nappar, tandborsta­r och plåster. Folk slänger handdukar och våtservett­er i toaletten, berättar Per Lundqvist som är processing­enjör på Trollhätta­n Energi.

Det första som händer med vattnet när det når reningsver­ket är att det går igenom en stor sil. Det är här sånt där skräp fastnar.

– Här ser du snus och fimpar och där borta är ett plåster, säger Per Lundqvist och pekar ner i ett stort skåp.

Där inne rör sig stora silar. Det ser ut som en rulltrappa som går upp och ned.

– Det värsta är topsen. För om de ställer sig rakt upp eller kommer som spjut, så går de igenom gallret och de silas inte bort, då försvinner de ännu längre in i reningsver­ket, säger Per Lundqvist.

HÄR, DÄR VATTNET silas, har Per Lundqvist och hans kollegor stått när skräp kommit emot dem i stora mängder.

– Då kommer det snabbt och vi har ingen chans att hinna med. Det överfyller containrar­na, och avfallet hamnar på golvet.

Det här har hänt några gånger det senaste året vid tunnelsköl­jning. Rör och tunnlar renspolas vid höga vattenflöd­en och då lossnar skräpet som fastnat på väggarna.

– Vi har stått och skottat bort skräpet, säger Per Lundqvist.

50 ton. Så mycket skräp som egentligen inte ska spolas ned i vasken eller i toaletten hamnar på reningsver­ket varje år. En del av det är sand.

– Det är väldigt tråkigt och onödigt. Det finns risk för att det fastnar i rör och tunnlar och det kan bli stopp. Och så kostar det pengar och det finns en risk att vår utrustning förstörs på reningsver­ket, säger Per Lundqvist.

När vattnet väl har nått de stora bassängern­a längre in i bergrummet går det igenom olika reningspro­cesser. Här tas prover varje dag och de som jobbar på reningsver­ket kan följa allt på datorer för att veta hur mycket som ska doseras av olika ämnen för att vattnet ska bli rent.

NÄR VATTNET VÄL har nått bassängern­a är vattnet visserlige­n fortfarand­e grönbrunt, men det är klarare och det finns inget skräp där. För skräpet torkas och pressas

ihop och transporte­ras bort i containrar för att brännas upp.

– Det kanske är svårt att förstå att det inte bara ett svart hål man spolar ned det i och att det kan få konsekvens­er. Tror du det handlar om att man inte bryr sig?

– Jag hoppas inte det. Vet man om att det finns en risk och gör det ändå tar man en risk som man egentligen har kunskap om och kan värdera, säger Per Lundqvist.

JUST NU BYGGS delar av reningsver­ket om. Bassänger ska täckas över för att arbetsmilj­ön ska bli säkrare och för att det ska bli mindre lukt. Medan jobbet pågått har de inte kunnat ta emot skolklasse­r på studiebesö­k. Men det är på gång igen.

– Trollhätta­n energi ser detta som en viktig aktivitet. Att folk slutar slänga grejer som inte ska var i toan ligger ju i bådas intresse så vi måste fortsätta att försöka nå ut med informatio­nen.

 ??  ?? RENINGSVER­K. I ett bergrum i Arvidstorp utanför Strömslund finns reningsver­ket.
RENINGSVER­K. I ett bergrum i Arvidstorp utanför Strömslund finns reningsver­ket.
 ??  ?? BASSÄNGER. Vattnet renas i olika reningspro­cesser i olika bassänger på reningsver­ket.
BASSÄNGER. Vattnet renas i olika reningspro­cesser i olika bassänger på reningsver­ket.
 ??  ?? TON. Stora containrar fylls upp med skräp och det skickas senare till förbrännin­g.
TON. Stora containrar fylls upp med skräp och det skickas senare till förbrännin­g.
 ??  ?? PROVER. Vattnet analyser stora doserna med ämnen för
PROVER. Vattnet analyser stora doserna med ämnen för
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NEDSPOLAT. Trollhätte­bor spolar ned tamponger, tops och kondomer i toalettern­a. Det hamnar till slut på reningsver­ket, om det når så långt...
Bild: STEFAN BENNHAGE NEDSPOLAT. Trollhätte­bor spolar ned tamponger, tops och kondomer i toalettern­a. Det hamnar till slut på reningsver­ket, om det når så långt...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? SILAS. Skräpet silas innan avloppsvat­tnet kommer vidare in i reningsver­ket men tops är så smala så de riskerar att komma med ändå.
Bild: STEFAN BENNHAGE SILAS. Skräpet silas innan avloppsvat­tnet kommer vidare in i reningsver­ket men tops är så smala så de riskerar att komma med ändå.
 ??  ?? för att de på reningsver­ket ska veta hur att rena vattnet behöver vara.
för att de på reningsver­ket ska veta hur att rena vattnet behöver vara.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden