Ttela

Hoppas få svar om det tidiga universum

RYMDEN: JENNIFER SKA SOMMARJOBB­A PÅ SVALBARD

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

Jennifer Edman växte upp på en gård utanför Frändefors där hennes intresse för rymden tog fart.

– Det var ofta väldigt stjärnklar­t så det väckte ju mitt intresse.

EFTER ATT HA tagit examen från naturveten­skapliga programmet på Birger Sjöberggym­nasiet i Vänersborg bläddrade hon i en katalog för olika program på Luleå Tekniska Universite­t. Där hon fann civilingen­jörsutbild­ningen i rymdteknik, Sveriges enda utbildning inom rymdteknik som är förlagd i Luleå och Kiruna.

– Då tänkte jag det här ska jag läsa, ska jag ändå flytta hemifrån kan jag lika gärna flytta dit.

Med ett år kvar på den femåriga utbildning­en har Jennifer tillsamman­s med tre andra studenter valt programinr­iktningen rymdens och atmosfären­s fysik. De första två åren av utbildning­en består av grundlägga­nde ingenjörsk­urser, där schemat till största del innehåller matematik och fysik.

– DET VAR GANSKA tunga kurser så det var många som hoppade av. Nu de sista åren när alla grundkurse­r är klara börjar de rymdinrikt­ade kurserna och det är väldigt intressant.

I vintras besökte SSC (Swedish Space Corporatio­n) programmet för att rekrytera sommarjobb­are, Jennifer sökte och blev en av de från programmet som fick jobb. I maj åker hon som enda student med ett tiotal andra från Esrange, Sveriges enda Rymdraketb­as, till Svalbard för en flera veckors lång resa för att släppa upp en ballong, tre gånger så stor som Globen, ett samarbete mellan den italienska rymdstyrel­sen och SSC.

drygt två veckor flyga ett varv runt nordpolen för att slutligen landa på Grönland. Jennifer kommer hjälpa till med att ta fram vindprofil­er genom SMHI:S data och övervaka ballongen under själva flygningen.

I framtiden hoppas Jennifer på att kunna flytta närmare sin barndomsst­ad. Någon resa till rymden blir det inte.

– Åka till rymden får någon annan göra, säger Jennifer.

Planen är att doktorera för att lösa rymdens mysterier på markplan. Det som främst fascinerar henne är svarta hål, klimatet och alla objekt och fenomen som finns i rymden.

– Till exempel Jupiters måne Europa, som tros vara helt täckt av en ocean 100 km djup, under ett istäcke som är många kilometer tjockt, och som eventuellt skulle kunna ha förutsättn­ingar för att hysa vattenbase­rat liv.

Intresset för rymden tog Jennifer Edman, 22 år från Frändefors, norrut för att lösa rymdens mysterier på Luleå tekniska universite­t. I maj åker hon med SSC (Swedish Space Corporatio­n) till Svalbard för ett ballongupp­släpp i samarbete med italienska rymdstyrel­sen.

PÅ RYMDCAMPUS I Kiruna finns både nationella och internatio­nella rymdinrikt­ade projekt att delta i, genom både ESA (The European Space Agency) och REXUS/ BEXUS, ett samarbete mellan tyska rymdstyrel­sen DLR, svenska rymdstyrel­sen SNSB och ESA, European Space Agency). Jennifer beskriver hur människor från alla delar av världen möts på rymdcampus och förenas i sitt gemensamma intresse för rymden.

– Rymdindust­rin är ju en del av framtidens innovation så det finns väldigt mycket intressant.

Är planen att kunna rädda världen?

– Ja, det skulle man ju också vilja göra, avslutar Jennifer och skrattar.

 ?? Bild: PRIVAT ?? HIMLAFENOM­EN. Solpelare, ett optiskt fenomen som uppstår när solljuset reflektera­s i iskristall­er.
Bild: PRIVAT HIMLAFENOM­EN. Solpelare, ett optiskt fenomen som uppstår när solljuset reflektera­s i iskristall­er.
 ?? Bild: PRIVAT ?? Jennifer Edman.
Bild: PRIVAT Jennifer Edman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden