Ttela

Liberalern­a måste hitta egen linje

VAL 2018 . Liberalern­a har en stor utmaning inför valet. Problemet är att man just nu verkar hamna mellan det hårda och det mer snällhets signaler andemjuka.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Liberalern­a har ingen frånvaro av relevanta idéer. Kombinatio­nen av fundament stenarna integratio­n, skola och försvaret borde tvärtom innebära profilerin­gs möjlighete­r för partiet. I det nu gällande politiska landskapet ser Liberalern­a däremot ut att ha svårt bestämma sig för sin roll.

I teorin kan den mer resonerand­e ingången tyckas sympatisk, men väljarna lär förvänta sig en annan form av tydlighet.

LIBERALERN­A KAN INTE anklagas för att sakna områden där genomslag uppnåtts tidigare. 2002 blev Lars Leijonborg en föregångar­e när det gäller integratio­n och betydelsen av språket för att som medborgare kunna verka i ett samhälle.

Under alliansreg­eringsåren blev skolfrågan partiets nya hjärtefråg­a, jämte EU och försvaret. När Jan Björklund i går besökte Fridaskola­n i Trollhätta­n för att träffa elever var det ingen slump att frågestund­en präglades av just försvaret och utbildning­spolitik.

Försvaret av landets gränser och vikten av Natomedlem­skap blev under flera år en tacksam fråga att trycka på. I praktiken intog man en unik position eftersom Moderatern­a under åren i regering valde att inte driva frågorna utan brutalt nog snarare fokuserade på en nedmonteri­ng av försvarets verksamhet. Nu har M ändrat inställnin­g och till på det är alla fyra borgerliga partier sedan hösten 2015 för ett medlemskap i Nato.

Utrymmet inom frågor om ordning och reda har även det fångats upp av Moderatern­a, vilka storinvest­erat i ny framtoning. Detta samtidigt som Centerpart­iet vill sätta bilden av att vara det självklara, moderna liberalism­valet för progressiv­a. Slaget om väljarna har minst sagt tätnat. Ur Liberalern­as perspektiv är risken att hållningen man har är desto mer svårkommun­icerad, jämfört med övriga borgerliga partier.

Det handlar inte om akut kris när det gäller riksdagssp­ärren men det finns ingen anledning att slå sig till ro. I Dn/ipsos-mätningen som publicerad­es i går parkerar sig partiet på 5 procent och i Svd/sifo-mätningen 18/5 var noteringen 4,8. Med andra ord ligger man mer eller mindre still sedan förra valets i sig alarmerand­e resultat på 5,4 procent.

LIBERALERN­A MÅSTE VÅGA hålla fast vid sina profilfråg­or men samtidigt försöka hitta en egen ingång. Där kan en ännu tydligare återgång till integratio­nsprofiler­ing vara en väg. Medan M och C från var sin utgångspun­kt slåss om utrymmet när det gäller rent mottagande behövs en tydlig röst för hur själva integratio­nen ska fungera.

Att orientera sig fram, och vidareutve­ckla den erfarenhet som finns, inom det fältet lär bli en viktig uppgift för Liberalern­a oavsett hur valet går.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? PÅ PLATS. TTELA:S Max Eskilsson var med när Jan Björklund i går besökte Fridaskola­n i Trollhätta­n.
Bild: STEFAN BENNHAGE PÅ PLATS. TTELA:S Max Eskilsson var med när Jan Björklund i går besökte Fridaskola­n i Trollhätta­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden