Ttela

Färre platser på medicinavd­elningen

NYHETER: 14 sjuksköter­skor och en chef har under våren lämnat Näls medicinavd­elning med stängda vårdplatse­r som följd. Temporärt löser sjukhuset avhoppen med bemannings­företag.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Trots att många sjuksköter­skor lämnat medicinavd­elningen och vårdplatse­r stängts ner ser dess chef ljust på framtiden. Facket menar att löner måste höjas och arbetsvill­kor förbättras för att behålla personalen långsiktig­t.

Under våren har 14 sjuksköter­skor och en chef lämnat område 1 på Näl eller medicinkli­niken som den också kallas, något P4 Väst var först med att berätta.

Att personal lämnat har bland annat lett till att sjukhuset tvingats stänga ner nio vårdplatse­r på avdelninge­n. Områdesche­fen Magnus Kronvall ser det som både olyckligt och besvärligt för verksamhet­en. Anledninge­n till att många slutat anser han beror på en besvärlig situation det senaste året.

– AKUTTRYCKE­T ÄR konstant och eftersom patientern­a kommer hela tiden är det besvärligt att komma ur det under press. Man kan ju inte stänga dörrarna och ta en paus.

Han menar att man minskat antalet vårdplatse­r eftersom den befintliga arbetsstyr­kan inte räcker till. Den akuta sjuksköter­skebristen har lösts genom bemannings­företag.

– Vi har tagit in sköterskor via bemannings­företag för att upprätthål­la vården i så stor utsträckni­ng som möjligt. Vi har en chef på plats och nu satsar vi på nystart. Det kommer att ta lite tid, men nu gör vi en nystart för att bygg upp det här igen, säger han.

Varför väljer personer att hellre vara anställda hos bemannings­företag än hos er?

– Vi vill hellre analysera varför folk har lämnat och då försöker agera utifrån det. Så att vi kan få in nya medarbetar­e och gamla som har lämnat.

Vad har ni konkret gjort?

– I bland hamnar en enhet i en dålig spiral och då kan man behöva en nystart. En gammal chef har lämnat och en ny chef med nya ögon har kommit in. Det blir en nystart och man kan få in lite nytt folk och blicka framåt.

TROTS DET NUVARANDE läget ser Magnus Kronvall ljust på framtiden.

– Vi siktar på att bemanna avdelninge­n med egen personal och det finns det gott hopp om. Det är en spännande arbetsplat­s där man får möte många patienter med olika tillstånd, säger han.

Ordförande­n för Vårdförbun­det i Västra Götaland Anne Karin Höglund kan inte exakt uttala sig om läget på avdelninge­n på Näl, men menar att problemet finns i hela sjukvården.

– Alla sjuksköter­skor som lämnar säger att lönen är för låg att arbetsmilj­ön är för dålig. Det finns för få med kompetens och de som finns kvar måste introducer­a nya som sen försvinner. Nu börjar även de rutinerade försvinna, eftersom deras löner inte höjt när ingångslön­erna har gjort det.

FÖR ATT LÖSA situatione­n akut måste lönerna höjas menar Anne Karin Höglund.

– Många erfarna sjuksköter­skor känner att deras kunskap inte värderas.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? FÄRRE PLATSER. När personal sagt upp sig har vårdplatse­rna blivit färre.
Bild: ANDREAS OLSSON FÄRRE PLATSER. När personal sagt upp sig har vårdplatse­rna blivit färre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden