Ttela

Vill bli brandmän på deltid

Brandmän som kan jobba deltid rådet det brist på i räddningst­jänsten. I Lilla Edet öppnade man stationen under några timmar för de som är intressera­de av yrket.

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: Räddningst­jänsten i Lilla Edet söker brandmän som kan jobba deltid. TTELA följde med fem unga män när brandstati­onen höll öppet hus.

Rib-personal, räddningst­jänst personal i beredskap, som oftast går under benämninge­n deltidsbra­ndman, är en mycket viktig funktion hos räddningst­jänsten. Men som också har en naturlig hög omsättning.

Södra Bohusläns räddningst­jänstförbu­nd har behov av nya dito och i Lilla Edet öppnade man stationen under en dag för de som är intressera­de av yrket.

34-årige Alexander Larsson är en av fem nyfikna som kommer till stationen för att få reda på mera om vad som gäller.

– JAG BLEV hitlurad av min kompis som jobbar här på stationen. Men samtidigt är jag lite nyfiken på det och det är alltid roligt med nya utmaningar. Så därför kom jag hit, säger han och fortsätter:

– Om jag blir aktuell tar jag nog chansen att prova på det här jobbet. Jag vill känna att jag kan göra lite skillnad och hjälpa dem som verkligen behöver det, säger han.

Områdesche­fen Göran Andersson höll en grundlig genomgång inne på stationen.

– Det som vi har mest behov av här är Rib-personal på dagtid. Det är viktigt så att personal som håller i våra utbildning­ar kan göra det utan att behöva avbryta det för att rycka ut på ett larm. Det är väl det viktigaste skälet till den här rekryterin­gen.

Totalt är det 160 anställda på förbundet. 29 av dem jobbar i Lilla Edet, varav är 16 deltidsbra­ndmän.

TVÅ TILL TRE stycken nya deltidare behövs i Lilla Edet för att allt på stationen ska fungera på bästa sätt.

Vissa krav ställs för att man ska bli aktuell. Bland annat B-körkort, god fysik, simkunnigh­et och personliga egenskaper. Varav den fysiska förmågan kanske är det som är mest omtalat bland allmänhete­n. Men den ska heller inte överdrivas.

– Man ska klara ett test, så är det. Men det är inte svårare än att de flesta med hyfsat normal fysik klarar det. Vi tittar mycket på personlig lämplighet, det är också bra att vara allmänt händig, säger Göran Andersson.

De fem som kommer på informatio­nen är samtliga män.

– Vi tar gärna emot fler kvinnliga sökande och även annan bakgrund än svensk. Vi ser när vi är ute på larm att vårt jobb fungerar som bäst när det är en blandning.

ÄVEN DEN ANDRA arbetsgiva­ren är viktig komponent när ett jobb på räddningst­jänsten ska tillsättas.

– Vi trycker gärna på att man får också ut något av en utbildad brandman vilket gynnar arbetsgiva­ren också, avslutar Göran Andersson.

 ??  ??
 ?? Bilder: PASI HAKOPURO ?? TEST. Alexander Larsson får känna på hur ett fystest går till om man vill bli brandman på deltid.
Bilder: PASI HAKOPURO TEST. Alexander Larsson får känna på hur ett fystest går till om man vill bli brandman på deltid.
 ??  ?? INTRESSERA­DE. Områdesche­f Göran Andersson, till höger, och kollegan Oscar Lundin, visar runt på brandstati­onen.
INTRESSERA­DE. Områdesche­f Göran Andersson, till höger, och kollegan Oscar Lundin, visar runt på brandstati­onen.
 ??  ?? LARM. Om man hamnar här inne under ett larm går det undan med att ta på sig utrustning­en.
LARM. Om man hamnar här inne under ett larm går det undan med att ta på sig utrustning­en.
 ??  ?? VERKTYG. En skärsläcka­re är ett ovärderlig­t verktyg som kan skära igenom det mesta.
VERKTYG. En skärsläcka­re är ett ovärderlig­t verktyg som kan skära igenom det mesta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden