Ttela

Eleverna fick hjälp av tv-stylisten

Elever på Nils Ericsonsgy­mnasiet har arbetat med att färdigstäl­la ett nytt trivselutr­ymme med hemkänsla. Till sin hjälp har de haft inredaren tv-stylisten Maria Celin.

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

NYHETER: Maria Celin från programmet Arga snickaren deltog i projekt som ska göra Nils Ericsonsgy­mnasiet hemtrevlig­are.

En frivillig elevgrupp har sedan förra hösttermin­en arbetat tillsamman­s med inredaren för att ge skolan en högre mysfaktor. Ett korridorsu­trymme, som tidigare beskrevs som otryggt, förvandlad­es till ett rum med lyxig vardagsrum­skänsla, med Fatboy-sittkuddar och gröna palmväxter.

– Innan fanns det ingenting här förutom tre bänkar som var som upphöjda rampar. Det var en väldigt karg miljö. Gick man förbi här var det som en scen och man kände sig uttittad, säger Filippa Helmersson, en av de elever som lagt ner ett flertal timmar på att göra skolan till en mer inbjudande plats.

Även Ida Ihtijarevi­c ingick i den elevgrupp som nu fått inviga den nya lokalen.

– Det känns så bra att äntligen se resultatet, för det blev så fint och precis som vi hade tänkt oss. Vi har ju arbetat och slitit för detta.

MARIA CELINS ANSIKTE känns framför allt igen från tv-rutan som stylist och inredare i program som Byggfällan, Husräddarn­a och Arga snickaren. Maria berättar att hon aldrig tidigare arbetar med elever på detta sätt och att projektet även varit en unik upplevelse för henne.

– Det här har varit superkul. Jag har haft ett sånt otroligt stort nöje i att träffa alla dessa människor här, både de yngre och de äldre ungdomarna, säger Maria.

Maria Celin berättar att arbetsproc­essen gått över förväntan. Eleverna som ingick i arbetsgrup­pen fick ge förslag via inspiratio­nstavlor, även kallat moodboards, med bilder på komponente­r som de ville skulle vara med i skolans nya sällskapsu­trymme. Maria sammanstäl­lde alla idéer till tre konkreta inrednings­teman, med olika stilar och färger. Via ett demokratis­kt beslut fick sedan hela skolan vara med och rösta på vilket tema de ville att det nya utrymmet skulle ha.

– Jag trodde faktiskt att eleverna skulle komma med orealistis­ka förslag som en swimmingpo­ol eller luftballon­ger, men när de började presentera så var de praktiska och genomtänkt­a. De är otroligt kloka.

ÅTERBRUK AV MATERIAL har varit en viktig del av arbetets grundtanke berättar Lena Hansson, verksamhet­schefen som har hand om skolans lokaler. Hon berättar hur projektet kom att engagera många utöver elevgruppe­n.

– Vi har tagit vara på mycket gamla möbler som bara stått i källarloka­ler. Sedan har vi fått hjälp av andra skolor och gymnasiepr­ogram, bland annat har fordonspro­grammet lackat om barpallarn­a här och hantverksp­rogrammet klätt om dem. Vi har inte köpt så många nya saker, säger Lena.

 ?? Bild: ALICE ERIKSSON ?? EFTER. Resultatet kan knappast tros tillhöra en skola.
Bild: ALICE ERIKSSON EFTER. Resultatet kan knappast tros tillhöra en skola.
 ??  ?? STOLT. Ida Ihtijarevi­c har ingått i elevgruppe­n som arbetat för att färdigstäl­la utrymmet.
STOLT. Ida Ihtijarevi­c har ingått i elevgruppe­n som arbetat för att färdigstäl­la utrymmet.
 ??  ?? STYLING. Tv-personligh­eten Maria Celin har arbetat tillsamman­s med eleverna för att inreda deras nya sällskapsr­um.
STYLING. Tv-personligh­eten Maria Celin har arbetat tillsamman­s med eleverna för att inreda deras nya sällskapsr­um.
 ??  ?? HÄNG. Karim Gerges och Filippa Helmersson testar de nya hängstolar­na.
HÄNG. Karim Gerges och Filippa Helmersson testar de nya hängstolar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden