Ttela

Jubilar med hjärta för fotboll

Han har sålt lotter och tvättat spelarnas matchkläde­r i flera års tid. I dag fyller Håkan Sahlström 80 år, men än har han inga planer på att sluta med sitt ideella arbete i Vänersborg­s IF.

- MATILDA SÄDÅS 0520-42 26 00 matilda.sadas@ttela.se

Det ideella engagemang­et tog sin början för drygt 40 år sedan. När sonen ville börja med fotboll var Håkan Sahlström inte sen med att hänga på. Valet av klubb föll på Vänersborg­s IF.

– När min son gick med i laget P67 började jag som ledare för killarna, säger han.

Trots att sonen efter några år la av med fotbollen blev Håkan Sahlström kvar i föreningen. Han var ledare i totalt sju, åtta år, men engagerade sig också genom att sälja såväl bingolotte­r som lotter i samband med matcherna.

– Lotterna har jag ägnat mig åt i alla år. Jag tror att jag varit på varenda hemmamatch. Bingolotte­rna säljer vi vid Hemköp, Kvantum och i den gula lottboden på gågatan, säger han.

I dag sköter han dessutom om all tvätt av matchkläde­r för såväl herr- och damlag, som för junioroch U17-lag.

– Det är totalt sju lag. Ibland kan flera av lagen spela under samma dag – då blir det en del tvätt, säger han.

Håkan Sahlström uppskattar att han lägger minst 25 timmar i veckan på sitt ideella engagemang. Även om det ibland kan kännas slitsamt, ser han många fördelar med tiden han lägger i föreningen.

– Går du med i något sånt här får du automatisk­t kontakter. Att sälja bingolotte­r är för jävla roligt. På så sätt har jag lärt känna många genom åren, säger han.

GENOM ÅREN HAR Håkan Sahlström även noterat hur de ideella krafterna blivit färre. Han tror att få vill engagera sig i föreningar i dag utan betalning.

– Det är otroligt svårt att få folk att ställa upp, vilket är väldigt synd. Många skyller på att de inte har tid, men jag tror det handlar om att de inte vill, säger han och minns tillbaka på hur det var förr om åren:

– För 15 år sedan kunde vi vara åtta personer som jobbade i kiosken under en match. I dag har jag svårt att få hjälp med försäljnin­gen av bingolotte­r om jag själv inte skulle kunna en helg.

Han poängterar att bristen på ideella krafter inte är unikt för VIF, utan ett problem som många föreningar brottas med. Och även om det ibland hade underlätta­t om fler ville hjälpa till tycker han att många av de som är verksamma i klubben gör ett bra arbete.

– Vi har otroligt många duktiga ledare som gör ett fantastisk­t jobb.

Trots att Håkan Sahlströms hjärta tillhör VIF tycker han att all fotboll är av intresse.

– Det är spänningen som gör sporten så rolig. I går (den 23 maj reds anm.) satt jag och såg när Landskrona mötte Halmstad, men mest följer jag Premier League och Norrköping. Norrköping har jag följt sen jag var liten, säger han. UNDER HEMMAMATCH­ERNA MED VIF är gemenskape­n det han uppskattar mest.

– Då kan jag stå och surra med lottköparn­a – till exempel säga något i stil med ”nu har vi tagit bort vinstlotte­rna igen” – och så skojar jag med spelarna, säger han och skrattar.

I dag fyller Håkan Sahlström 80 år, men födelsedag­en till trots finns saker i föreningen som måste göras.

– I morgon (i dag reds anm.) ska jag packa för a-laget och tvätta för två lag som spelar i kväll (under torsdagen reds anm.).

Han trivs med tillvaron och har inga planer på att lägga av.

– Jag fortsätter så länge jag orkar och så länge klubben vill ha mig.

 ?? Bild: MATILDA SÄDÅS ?? ENGAGERAD. I 40 år har Håkan Sahlström arbetat ideellt för Vänersborg­s IF. Trots att han nu fyller 80 år, finns inga planer på att sluta.
Bild: MATILDA SÄDÅS ENGAGERAD. I 40 år har Håkan Sahlström arbetat ideellt för Vänersborg­s IF. Trots att han nu fyller 80 år, finns inga planer på att sluta.
 ?? Bild: MATIDLA SÄDÅS ?? ELDSJÄL. I 40 års tid har Håkan Sahlström arbetat ideellt för Vänersborg­s IF genom att bland annat tvätta lagens matchkläde­r.
Bild: MATIDLA SÄDÅS ELDSJÄL. I 40 års tid har Håkan Sahlström arbetat ideellt för Vänersborg­s IF genom att bland annat tvätta lagens matchkläde­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden