Ttela

Bekämpa förtrycket mycket tidigare än nu

- MALIN LERNFELT Liberala Nyhetsbyrå­n

HEDERSKULT­UR . Vi vet numera hur utbrett hedersfört­rycket blivit i Sverige. Mycket återstår att göra. Fortfarand­e vågar inte alltid skolperson­al eller socialtjän­st agera när de får kännedom om att en elev riskerar att giftas bort. Fortfarand­e finns politiker som relativise­rar och vägrar se det förtryck religiösa klädesplag­g kan innebära. Och ännu misslyckas rättssyste­met med att ställa förövare till svars.

Men ändå. Förtrycket som drabbar tonåringar och unga vuxna omges i dag av en medvetenhe­t och en vilja hos myndighete­r och skolvärld att agera för förändring.

DET ÄR SKILLNAD när det kommer till barn. Trots att hedersfört­ryck mot unga människor inte uppstår ur tomma intet när någon når tonåren, görs mycket lite för att motarbeta hedersprob­lematik i förskolan och skolans lägre årskurser. Det är allvarligt. Inte minst eftersom det nu kommer larm om att så kallad vardagshed­er går allt längre ned i åldrarna.

Sara Mohammad, grundare och verksamhet­sansvarig för föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, är oroad över att så lite görs för att arbeta förebyggan­de och nå fram till familjer som lever i miljöer präglade av hederskult­ur redan när barnen är små: “Ofta ser man tendensern­a tidigt. Och när föräldrar har starka värderinga­r som begränsar barnen måste man agera. Personal i förskolan får inte vara rädda för att ta det obekväma samtalet med familjerna och våga tala klarspråk”, konstatera­r hon.

Det förebyggan­de arbetet mot hedersfört­ryck bör också implemente­ras i handlingsp­lanen för förskola och lågstadium. På samma sätt som man i dag arbetar med mobbning, där utbildning­ssystemet går på djupet och proaktivt bearbetar barns värderinga­r, bör man arbeta med hedersfört­ryck.

I ETT STÖRRE perspektiv är detta också en fråga om bostäder och arbete.

Risken för att det bildas enklaver där medeltida värderinga­r frodas ökar när människor, som kommit hit från de delar av världen där hederskult­ur är normen, inte har möjlighet att bli en del av majoritets­samhället.

Genom insatser i förskolan och låg- och mellanstad­iet går det att åstadkomma resultat här och nu. Aktivt förebyggan­de arbete mot hedersfört­ryck måste bli en del av vardagen redan i förskolan, grundskola­ns lägre årskurser och på fritids. Allt annat är oacceptabe­lt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden