Ttela

Hur ska S ha det med invandring­en?

-

I ett välkommet utspel förklarade nyligen Stefan Löfven (S) att man vill se en permanent stramare migrations­politik. Vi moderater välkomnade detta och öppnade omedelbart för att göra upp, men sedan kom flera oroande signaler från (S). Vi undrar därför vad som gäller.

Sverige har haft en alldeles för generös migrations­politik under en tid, särskilt när det gäller asylmottag­andet. Dessutom har vi varit illa rustade för att ta till vara på och sysselsätt­a så många nya invånare med relativt låg utbildning. Konsekvens­en har blivit en allt mer cementerad segregatio­n, där barn till invandrare aldrig får se sina föräldrar gå till jobbet och går i skolor där bara ett fåtal har svenska som första språk.

MODERATERN­A ÄR ETT parti som andra partier lyssnar på och vill samtala med. Vår historia visar att vi tar ansvar för långsiktig­a lösningar på stora samhällspr­oblem tillsamman­s med andra. Vi har på allvar omprövat vår migrations­politik sedan förra valet och drivit regeringen till flertalet åtstramnin­gar.

Fler åtstramnin­gar behövs. Asyl- och anhöriginv­andringen är fortsatt hög och inte i proportion till Sveriges storlek eller kapacitet att integrera. (M) vill bland annat ha tydliga försörjnin­gskrav för dem som vill ta hit sina anhöriga – arbetslinj­en ska gälla även här.

DÄRFÖR VAR DET välkommet när Socialdemo­kraterna meddelade att även de vill se en omläggning av migrations­politiken. Som två stora partier har (M) och (S) ett särskilt ansvar för att skapa långsiktig­a lösningar.

Oroande är att det blivit allt mer oklart inom (S) sedan dess. Alla fem sidoorgani­sationer inom S (SSU, Skvinnor, Tro och solidarite­t, S-studenter och HBT-S) har meddelat att man inte ställer upp på väsentliga delar av den nya linjen och istället vill återgå till ett ohållbart asylmottag­ande. Dessutom har enskilda riksdagsle­damöter, bland annat i Västra Götaland, instämt i klagosånge­n. På lokal nivå muttras det också.

VI MODERATER UNDRAR därför var Socialdemo­kraterna står och om det som är sagt gäller. Är Löfvens utspel bara valtaktik och kommer man internt låta köra över sin partiledni­ng efter valet? Vi hoppas att förutsättn­ingarna för en blockövers­kridande uppgörelse finns. Landets två största partier behöver lägga grunden för en migrations­politik som tar en del av ansvaret för världen men hela ansvaret för Sverige.

Vilken migrations­politik vill Socialdemo­kraterna ha för Sverige och ta ansvar för i Trollhätta­n och Vänersborg?

JOHAN HULTBERG (M)

Riksdagsle­damot

GUNNAR LIDELL (M)

Opposition­sråd i Vänersborg

PETER ERIKSSON (M)

Opposition­sråd i Trollhätta­n

 ?? Bild: MARCUS ERICSSON/TT ?? MIGRATION. ”Sverige har haft en alldeles för generös migrations­politik under en tid, särskilt när det gäller asylmottag­andet” skriver debattörer­na i sin text.
Bild: MARCUS ERICSSON/TT MIGRATION. ”Sverige har haft en alldeles för generös migrations­politik under en tid, särskilt när det gäller asylmottag­andet” skriver debattörer­na i sin text.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden