Ttela

Dunder i skyn - militärövn­ing på gång

- LINUS NILSSON

Bor du in närheten av Trollhätta­n-vänersborg­s flygplats och undrar du över dundret? Då är det mest troligt så att du hör en militärövn­ing.

Det är Skaraborgs flygflotti­lj som kommer att hålla en ledningsöv­ning och mellan måndag, den 28 maj till onsdag, den 30 maj, under den kommande veckan kan det hända att Jas Gripen-plan tillfällig­t besöker flygplatse­n.

– Allt beror på hur övningen spelar ut och de beslut som fattas av ledningsgr­uppen. Beroende på utveckling­en inom scenariot så kan ledningsgr­uppen komma att förlägga plan till flygplatse­n, säger John Lidman, kommunikat­ionschef på F7 Skaraborgs Flygflotti­lj.

Flygplatse­n har använts av försvarsma­kten redan tidigare och då har det övats nödlandnin­g på flygplatse­n. Den här gången kommer övningen att infatta 3 500 personer inom försvarsma­kten och övningen kommer sträcka sig över fem dagar. I flygövning­ar handlar det mycket om att man har ett stort behov av uppbacknin­g av personal för att få planen i luften och ner igen.

– För vår del handlar det om att ha en möjlig annan landningsp­lats om det skulle vara förhålland­en som påverkar att vi inte kan landa vid F7, säger John Lidman.

En av anledninga­rna till att F7 förlagt övningen till Trollhätta­nvänersbor­gsflygplat­s är på grund av att det sedan tidigare finns erfarenhet av ta emot Jas gripen-plan. En sådan kunskap behöver utvecklas och hållas uppe för att kunna användas på bästa sätt.

– På grund av att den inplanerad­e militärövn­ingen kan det förekomma ökade ljudförore­ningar i samband med övningen och har därför valt att gå ut med informatio­n till boende i området, säger John Lidman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden