Ttela

Registerut­drag inte aktuellt

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Trollhätta­ns stad kommer inte att begära utdrag ur belastning­sregistret för arbete inom vård och omsorg. Det blir troligen olagligt.

Rita Paulsson Svensson (L) låg bakom förslaget om att kommunen ska kräva registerut­drag för dem som anställs inom hemtjänst, hemsjukvår­d och på vårdoch omsorgsboe­nden – oavsett om det är en fast tjänst, vikariat eller timanställ­ning. Även praktikant­er skulle omfattas, enligt motionen.

– Vi måste göra vårt yttersta för att våra äldre och yngre brukare ska känna sig trygga i sina hem – annars brister vi, sa hon i debatten.

UTDRAG UR belastning­sregistret och misstanker­egistret begärs alltid när det handlar om arbete med barn, något som regleras i lag.

I dagsläget kan arbetsgiva­re också kräva registerut­drag för andra typer av tjänster. Men ett lagförslag som innebär förbud mot detta kan komma 2019, även för arbete inom äldre- och handikappo­msorg. Det verkar finnas en samsyn i riksdagen om att arbetssöka­ndes integritet väger tyngre än arbetsgiva­rens behov av att använda just registerut­drag för att undersöka den sökandes bakgrund.

Dan Möllengård (-) kallade motionen ”populistis­k och dum”.

– Den ger en chimär av kontroll. Har det någonsin hänt – att vi anställt tidigare dömda i omsorgen som sedan gjort sig skyldiga till nya brott?

Bengt Karlsson (S) berättade att personalut­skottet ställt samma fråga.

– Enligt omsorgsför­valtningen har de som gjort sig skyldiga till stölder och annat inte funnits i registret, ett utdrag hade inte hjälpt. För vissa tjänster kan det finnas behov av registerut­drag, men inte för alla.

Ann-chrstin Holgersson (S) vände sig mot bilden av att omsorgsper­sonal plockas in från gatan.

– Referenser och intervjuer ingår i anställnin­gsprocesse­n, och vi har gjort det svårt att komma åt nycklar.

Peter Rådberg (MP) gjorde comeback i fullmäktig­e efter åtta år i rikspoliti­ken.

– Trygghet och säkerhet är en viktig fråga, men vi får inte ge falska förhoppnin­gar. Jag tycker det är klokt att avvakta vad regeringen säger, sen kan vi ta nya tag.

MEN FLERA PARTIER ville bifalla motionen direkt.

– KD vill att registerut­drag blir obligatori­skt i omsorgen, sa Bedros Cicek.

– SD yrkar givetvis bifall, sa Lasse Henriksen.

Cecilia Gustafsson (M) kallade Dan Möllengård­s retorik för ”fånig”.

– Det här handlar om att ta människors oro på allvar, sa hon, och påpekade att BRÅ rekommende­rar utdrag ur belastning­sregistret för att förebygga det vanligaste åldringsbr­ottet – stöld.

Rita Paulsson Svensson var missnöjd med hur majoritete­n besvarat motionen.

– Det pratas bara om arbetstaga­rens integritet, inte omsorgstag­arens. Om registerut­drag är relevant för arbete med barn borde det vara det för arbete med människor som har mentala funktionsn­edsättning­ar.

Maj-britt Elmvik (-) menade att den som avtjänat sitt straff har rätt till en ny chans. Mattias Foldermark (V) var inne på samma linje.

– Jag tycker inte att man ska straffas resten av livet för något dumt man gjorde när man var 18. Sen vill de flesta fackförbun­d ha ett förbud – i dag sätts hård press på arbetstaga­re genom drogtester, Gps-övervaknin­g med mera.

Det blev avslag för motionen, med röstsiffro­rna 37 mot 20 (fyra stolar stod tomma). C-ledamötern­a var splittrade i frågan, liksom de ledamöter som är aktiva i Trollhätta­ns Framtid. L, M, KD och SD reserverad­e sig mot beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden