Ttela

Omsorgen brottas med stort underskott

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Omsorgsnäm­nden går mot ett underskott på 18 miljoner kronor, och har beställt förslag på fler åtgärder.

Prognosen bygger på årets fyra första månader. Nu väntar semesterpe­rioden, som kan föra med sig större kostnader.

SAMTIDIGT HAR SÅ kallad produktion­sbemanning införts på de tio enheter som blöder mest, samtidigt som stor återhållsa­mhet med inköp och nyanställn­ingar råder sedan en tid. Det kan ha effekt åt andra hållet.

Produktion­sbemanning handlar i korthet om ha personal när brukarna behöver det och om mer ”hälsosamma” scheman för personalen. I höst sjösätts modellen i stor skala.

– Vi tror att produktion­sbemanning också påverkar ekonomin, så har det blivit i andra kommuner. En av våra enheter inom omsorgen för funktionsn­edsatta har gått från ett underskott på 900 000 kronor till just nu 95 000, säger ordförande Ann-christin Holgersson (S).

OMSORGSNÄM­NDEN FICK HÄLFTEN av skattehöjn­ingen, och budgetrame­n (cirka en miljard) utökas varje år utifrån att antalet omsorgstag­are blir fler. Underskott­et ligger nu på 17,8 miljoner, främst beroende på att de som har hemtjänst kräver allt mer vård.

– Då behöver hemtjänst sätta in dubbelbema­nning, och det får enheterna inte full ersättning för. Vi skulle behöva höja ersättning­en med 20 procent, men det blir svårt att få till i år.

Omsorgsnäm­nden har nu bett förvaltnin­gen att ta fram en handlingsp­lan lagom till augustirap­porten, då prognosen är säkrare.

– Då får vi se vad vi kan göra för att komma i någorlunda balans. Att säga upp personal går inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden