Ttela

Nationell demensstra­tegi ska införas

- TT

Regeringen inför en nationell strategi för personer med demenssjuk­dom. – Demens är en folksjukdo­m, säger äldreminis­ter Lena Hallengren (S) på en pressträff på Silviahemm­et på Drottningh­olm.

Socialstyr­elsen får i uppdrag att utveckla en modell som ska bli standard för hur vården och omsorgen tar hand om demenssjuk­a. Personer med demens ska erbjudas rätt stöd under hela sjukdomsfö­rloppet, säger Hallengren.

– Vi lever längre och blir friskare. Medellivsl­ängden ökar med tre och en halv timme per dygn. Det är en fantastisk utveckling men också en utveckling som förpliktig­ar, säger Lena Hallengren.

MELLAN 20 000 och 25 000 personer insjuknar varje år i en demenssjuk­dom. I den nationella strategin vill regeringen hålla ihop de insatser som görs och se till att de sker på ett mer systematis­kt sätt. I den ingår också kompetensu­tveckling för personal inom äldreomsor­gen, och något som äldreminis­tern kallar ”välfärdste­knik” med exempelvis mobila larm, applikatio­ner i surfplatto­r och gps i klockor.

HALLENGREN NÄMNER OCKSÅ att stödet för anhöriga och närstående ska bli bättre så att de kan känna sig trygga när en förälder blir sjuk.

– Socialstyr­elsen får i uppdrag att hantera och följa upp den här demensstra­tegin. Den ska fungera som ett stöd för kommuner och landstig i deras utveckling­sarbete, både på kort och på lång sikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden