Ttela

Färre skjutninga­r på flera håll i landet

- ERIKA NEKHAM/TT CARL CATO/TT

Förra året ägde drygt 300 skjutninga­r rum i Sverige – de allra flesta i Stockholms­området och Malmö. Inledninge­n av 2018 har sett betydligt lugnare ut i de värst drabbade storstäder­na – men läget kan snabbt förändras.

Årets fyra första månader var antalet skjutninga­r i polisregio­n Stockholm 33 stycken, den lägsta siffran sedan 2014. Det visar en ny rapport från polisen, där riktade insatser mot kriminella nätverk och ett ökat antal vapenbesla­g pekas ut som möjliga förklaring­ar. Att man lyckats klara upp ett antal dödsskjutn­ingar från 2017 kan också ha haft betydelse, enligt analytiker­n Sven Granath, som gjort rapporten.

– DET DÄMPAR en konflikt som annars kan pågå väldigt länge, och där det finns väldigt stora risker för hämndaktio­ner. Då får man bort våldsbenäg­na personer och man visar att rättvisa kan åstadkomma­s på andra sätt än att man tar tag i det själv. Det är en viktig signal, säger han.

Samma tendens syns även i södra Sverige. Förra veckan kunde Sydsvenska­n rapportera om att skjutninga­rna minskat i Malmö. I år hade åtta skottlossn­ingar ägt rum i kommunen fram till den 15 maj, att jämföra med 29 stycken året innan.

–Det är naturligtv­is svårt att svara på exakt vad detta beror på. Vi har tagit ett antal vapen i beslag, men de är färre än vad de var i fjol så vi gör bedömninge­n att de kanske inte är lika benägna att ha vapen på sig nu till följd av den nya lagstiftni­ngen, säger Petra Stenkula, chef vid utrednings­enheten Syd.

DEN NYA LAGSTIFTNI­NG som Petra Stenkula hänvisar till är att minimistra­ffet för grovt vapenbrott skärptes rejält vid årsskiftet – från ett till två års fängelse. En effekt av straffskär­pningen är att det vid tvåårsgrän­s blir så kallad obligatori­sk häktning av den misstänkte.

– Förut var det så att om du blev tagen med en revolver på stan, inte hade blivit dömd sedan tidigare och du erkände brottet, så var sannolikhe­ten mycket stor att vi tog vapnet, och så fick du gå hem. Och det var inte bra, för då är det ju ganska lätt att ha vapen på stan, säger Ola Sjöstrand, chefsåklag­are vid Malmö tingsrätt.

Straffskär­pningen kan ha en lugnande effekt på skjutninga­rna, tror han.

– Jag vill tro att människor lämnar * Januari till och med april 2018 var antalet skjutninga­r i region Stockholm 33 stycken. Det är den lägsta siffran sedan 2014. 2015 var de 43 stycken, 2016 42 och förra året 39 stycken.

* Två personer har dödats och tolv skadats i skottlossn­ingar under årets första månader. Skjutninga­rna har skett utomhus i urban miljö, och offren var ofta unga män med koppling till kriminella gruppering­ar eller nätverk.

* I Malmö var antalet skjutninga­r mellan 1 januari och 15 maj i år åtta stycken. Två personer har dött och två skadats lindrigt. Året dessförinn­an var antalet skjutninga­r 29 stycken. Fem män sköts ihjäl och tio skadades.

* I området Storgötebo­rg har 12 skjutninga­r ägt rum mellan januari och april i år. Helåret 2017 var skjutninga­rna 21 stycken och året dessförinn­an 40. Ännu tidigare under 2010-talet låg man runt 50 skjutninga­r per år. Källa: Polisen, Sydsvenska­n vapnen hemma, för de vet att det är en lång resa inom Kriminalvå­rden om du blir gripen med ett vapen i dag.

OM DET LUGNARE läget kommer att hålla i sig resten av året är svårt att säga. Det faktum att det har varit färre dödskjutni­ngar i Stockholm under årets första månader talar för en positiv utveckling då det minskar risken för hämndaktio­ner.

– Samtidigt här handlar om en väldigt liten population, och vad som händer i deras liv kan ha stor betydelse. Några kanske kommer ut från fängelsest­raff, eller någon annan kliver fram och tar över i ett nätverk, och det blir en stor konflikt. En relativt liten grupp av individer kan ha stor betydelse för hur det här utvecklar sig, säger Sven Granath.

I området Storgötebo­rg går siffrorna åt motsatt håll, och polisen där räknar med att antalet skjutninga­r och dödade kommer att bli större i år än 2017.

– Det är vanskligt statistisk­t med så här korta perioder. Det här är lite cykliskt och trenden på längre tid är att skjutninga­rna minskar, även om vi just nu ser lite av en rekyl där det går upp igen. Men det finns ingen anledning att tro att vi är inne i ett galopperan­de skede, säger polischefe­n i Göteborg Erik Nord.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? LUGNARE TROTS ALLT. Polisen genomför tekniska undersökni­ngar efter en skottlossn­ing i Malmö tidigare i år.
Bild: JOHAN NILSSON/TT LUGNARE TROTS ALLT. Polisen genomför tekniska undersökni­ngar efter en skottlossn­ing i Malmö tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden