Ttela

Ont om tid för S att ändra valrörelse­n

- PETER WALLBERG/TT

” Hade det varit i vintras hade jag fortfarand­e trott på den möjlighete­n.” JONAS HINNFORS Statsvetar­professor

Socialdemo­kraterna har ont om tid för att vända de låga opinionssi­ffror till valet. – Jag tror kanske att det är för sent, säger statsvetar­professorn Jonas Hinnfors.

De låga opinionssi­ffrorna kommer att diskuteras på Socialdemo­kraternas partistyre­lse i slutet av nästa vecka. Resultatet väntas bli att partiet ska göra mer för att få valrörelse­n att handla om typiska vänster-högerfrågo­r. Till exempel välfärdssa­tsningar kontra skattesänk­ningar.

Hinnfors är tveksam till om det är möjligt att nu ändra fokus i valrörelse­n.

– Hade det varit i vintras hade jag fortfarand­e trott på den möjlighete­n, säger han.

UNDER SOMMAREN ÄR väljarna svårare att nå och S räknar med att den riktiga valrörelse­n bara blir några veckor lång. För första gången hålls valet den andra, istället för den tredje söndagen i september.

Hinnfors tror att S kan ha begått ett misstag genom att lägga så stort fokus på migrations­frågor så nära inpå valet. Så sent som i början av maj presentera­des en ny migrations­politik.

Problemet för S är nu, enligt Hinnfors, att man förstärker en politisk debatt i valrörelse­n som gynnar Sverigedem­okraterna och kanske Moderatern­a. Forskninge­n tyder på att om den politiska debatten handlar om en viss fråga så gynnar det opinionsmä­ssigt det parti som har en långvarig legitimite­t i den frågan.

– Då kan människor välja att gå till det som är originalet, säger Hinnfors.

S-LEDNINGENS ARGUMENT HAR varit att en strikt migrations­politik är klassisk socialdemo­kratisk politik. Hinnfors påpekar dock att partiet i den stora opinionsbi­ldningen traditione­llt fokuserat på andra frågor som väljarna nu identifier­ar partiet med, som jämlik, sysselsätt­ning, solidarite­t och välfärd.

– Det är ganska svårt för partier att gå in på andra partiers planhalvor. Det är ett högriskpro­jekt, säger Hinnfors.

I valstrateg­in i vintras sades att ett mål var att ta kampen om särskilt två väljargrup­per – den ena 750 000 som går mellan de borgerliga och S, den andra 350 000 som väger mellan S och SD. Från S-håll uppges dock att man aldrig räknat med att vinna över många väljare från SD. Däremot vill man inför valrörelse­n ”minska konfliktyt­an” i en fråga som är stor för väljarna och som man måste ge besked i för att få ut sitt välfärdbud­skap.

Hinnfors pekar på att S nu riskerar att hamna i dissonans med både sina väljare och sina medlemmar genom att gå till val på andra partiers profilfråg­or.

– Det är extremt allvarligt. Det blir dissonans med partiets politiska historia, delvis i dissonans med delar av dess väljarkår och i dissonans med delar av medlemskår­en, säger Hinnfors.

Han tror att de flesta S-medlemmar gick in partiet på grund av andra frågor än invandring, som jämlikhet och solidarite­t,. Hinnfors påpekar att entusiasti­ska valarbetar­e är viktiga i en valrörelse.

–Nu har man en medlemskår som i viss utsträckni­ng är demobilise­rad.

Hinnfors beskriver dissonanse­n som ”en ganska farlig cocktail inför ett val”.

ENLIGT HONOM ÄR det en långsiktig trend som lett fram till en situation där partiet nu går till val på andra partiers profilfråg­or.

Hinnfors tycker att det socialdemo­kratiska budskapet under lång tid tunnats ut. Det har handlat om att partiet är välfärdsst­aten och att det är S som levererar de stora välfärdsre­formerna.

– Det har man inte klarat på några decennier, men retoriken har varit ungefär likadan. Leveransen har snarare varit att man måste bevara det som finns.

Det har, enligt Hinnfors, lett till att S hamnat i hopplösa diskussion­er om att man måste spara på viktiga områden, och att man då anklagas för att svika till exempel vårdpatien­ter eller funktionsh­indrade.

Senast S kunde leverera en stor reform var, enligt statsvetar­professorn, maxtaxan på dagis 2002.

– Om det inte går att hitta en stor reform, då är man nog inne i en existentie­ll kris, säger Hinnfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden