Ttela

”MH17 sköts ned av en rysk robot”

- TT-AFP

Den robot som användes för att skjuta ned Malaysia Airlines flight MH17 över västra Ukraina 2014 kan knytas till ett ryskt militärför­band. Det slår internatio­nella utredare nu fast för första gången.

Kommission­en har kommit till slutsatsen att roboten kom från det 53:e luftvärnsf­örbandet, baserat i ryska Kursk, uppger den nederländs­ke utrednings­ledaren Wilbert Paulissen.

– DEN 53:E brigaden är en del av de ryska väpnade styrkorna, konstatera­r han vid en presskonfe­rens.

Flygplanet, en Boeing 777 på väg från Amsterdam mot Kuala Lumpur, exploderad­e över rebellkont­rollerat område i Ukraina i juli 2014. Samtliga 298 passagerar­e, som kom från totalt 17 länder, omkom.

Utredarna har tidigare kommit fram till att planet träffades av en rysktillve­rkad Buk-robot av typen 9M38 som ska ha förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från territoriu­m som hölls av pro-ryska rebeller i landet.

De har dock inte pekat ut någon ansvarig för att ha avfyrat roboten.

NU HAR MAN kartlagt robotens väg in i Ukraina från Kursk med hjälp av videor och foton. En stor konvoj bestående av runt 50 fordon, däribland sex robotsyste­m av typen BUK-TELAR, lämnade basen i Kursk den 23 juni 2014, enligt utredarna.

Det robotsyste­m som användes för att skjuta ned MH17 kan sedan ses på flera videor från den 17 och 18 juli i östra Ukraina.

Ukrainas president Petro Porosjenko säger att han förväntar sig att åklagare i Nederlände­rna inom kort kommer kunna åtala de personer som legat bakom nedskjutni­ngen.

Ryssland har hela tiden nekat till all inbladning i händelsen, och i stället pekat ut Ukraina som ansvarigt.

UTREDARNA HAR FOKUSERAT på ett 100-tal personer som misstänkts ha spelat en ”aktiv roll” i händelsen, men har inte gått ut med namn på någon.

Man har nu reducerat antalet misstänkta till ”flera dussin” – och kunnat identifier­a två personer, som benämns med kodnamnen Orion och Delfin, som huvudmisst­änkta efter att ha fått tag på avlyssnade samtal från före och efter nedskjutni­ngen.

Utredninge­n uppges nu vara inne i sitt slutskede, även om man ännu inte är redo att väcka åtal, säger utrednings­chefen Fred Westerbeke under presskonfe­rensen.

En eventuell rättegång kommer att hållas i Holland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden