Ttela

Trump: ”USA r

USA/NORDKOREA: PRESIDENTE­N STÄLLDE IN MÖTET MED KIM JONG-UN

-

USA:S president Donald Trump ställer in det planerade toppmötet den 12 juni med diktatorn Kim Jong-un. Och Pentagon varnar för att nordkorean­ska provokatio­ner kan komma att besvaras.

”Jag såg mycket fram emot att träffa dig”, skriver Trump i ett brev till Kim och tillägger.

”Tyvärr, på grund av den enorma ilska och din öppet fientliga inställnin­g som visat sig i dina senaste uttalanden, känner jag att det är olämpligt att just nu genomföra det möte vi så länge har planerat”.

EFTER ATT BREVET publicerat­s meddelade Trump han inte utesluter framtida samtal. Samtidigt varnade han Nordkorea för att agera ”vårdslöst” och tillade att USA står redo militärt. Försvarshö­gkvarteret Pentagon bekräftade senare att varje eventuell provokatio­n från Nordkorea kan komma att besvaras.

Tidigare hade Choe Son-hui, representa­nt för det nordkorean­ska utrikesdep­artementet beskrivit USA:S signaler som ”okunniga och korkade” och slagit fast att Nordkorea inte kommer inte att låta sig hotas till förhandlin­gsbordet.

Hon syftade på en intervju i måndags då vicepresid­ent Mike Pence sade att Nordkorea kan sluta som Libyen om landet inte går med på en uppgörelse. Den nordafrika­nska nationens tidigare ledare Muammar Gaddafi, som gick med på att ge upp landets kärnvapen, störtades och dödades senare i ett Usastött uppror.

”Huruvida USA kommer att möta oss i ett sammanträd­esrum eller i en kraftmätni­ng med kärnvapen beror helt och hållet på USA:S beslut och beteende”, skrev Choe Son-hui i ett uttalande i den statskontr­ollerade nyhetsbyrå­n KCNA.

På torsdagen fick utländska journalist­er bevittna när tre tunnlar som enligt Nordkorea var avsedda för atomvapenp­rov sprängdes, liksom flera byggnader. Två dussin inbjudna journalist­er från Sydkorea, USA, Storbritan­nien, Ryssland och Kina fick bevittna demolering­en av tunnlarna.

Men det är oklart vad demolering­en har för betydelse – och kanske också var den skedde.

”Vi kunde gå ända fram och se sprängladd­ningarna i dem. Sedan

 ??  ?? FÖRLORAT TILLFÄLLE. En man tittar på en tv-sändning som handlar om situatione­n på Koreahalvö­n, där Nordkoreas
FÖRLORAT TILLFÄLLE. En man tittar på en tv-sändning som handlar om situatione­n på Koreahalvö­n, där Nordkoreas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden