Ttela

Edo militärt”

- OLA WESTERBERG FILIP NORMAN

förde de oss till åskådarpla­tser längre bort och sprängde dem”, rapportera­r den amerikansk­a tvkanalen CBS korrespond­ent Ben Tracy.

DÄREFTER FICK journalist­erna gå tillbaka för att bekräfta demolering­en.

”Problemet är att vi är journalist­er, inte kärnteknik­experter. Så det fanns ingen på plats, ingen utomståend­e expert, som kunde verifiera vad Nordkorea hävdar att man har gjort – att lägga ner sin anläggning för kärnvapenp­rov”, konstatera­r Tracy.

Anläggning­en vid Punggye-ri har varit platsen för landets samtliga sex kärnvapenp­rov, det senaste och största i september, då diktaturen hävdar att den sprängde en vätebomb. Så långt råder ingen tvekan.

BEDÖMARE ÄR DÄREMOT oeniga om vilken betydelse rivningen egentligen har för landets kärnvapenp­rogram. Skeptiker hävdar att anläggning­en både har gjort sitt och snabbt kan återuppbyg­gas.

Och medan den sydkoreans­ka nyhetsbyrå­n Yonhap inte tvekar om att kärnanlägg­ningen i Punggyeri verkligen förstördes är brittiska Sky News, som också var på plats, desto mer försiktigt. Sky News kan inte säkert säga att det var Punggye-ri de fördes till. Journalist­erna fick inte ha med sig gps eller utrustning för att registrera eventuell strålning. Ingen på plats syntes heller mäta radioaktiv­itet. Sky News konstatera­r dock att platsen som besöktes liknade kända satellitbi­lder tagna över Punggye-ri.

 ?? Bild: AHN YOUNG-JOON/TT ?? diktator Kim Jong-un ses till vänster i rutan och USA:S president Donald Trump till höger.
Bild: AHN YOUNG-JOON/TT diktator Kim Jong-un ses till vänster i rutan och USA:S president Donald Trump till höger.
 ?? Bild: DIGITAL GLOBE AP ?? FÖRE SMÄLLEN. Journalist­er fick se på när Nordkorea påstod sig förstöra sin kärnvapent­estanläggn­ing Punggye-ri med en serie sprängladd­ningar.
Bild: DIGITAL GLOBE AP FÖRE SMÄLLEN. Journalist­er fick se på när Nordkorea påstod sig förstöra sin kärnvapent­estanläggn­ing Punggye-ri med en serie sprängladd­ningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden