Ttela

Tomas vill ständigt bli så mycket bättre

MUSIK: ”MÅNGA NYA DÖRRAR HAR ÖPPNATS”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Efter 20 år som artist är han fortfarand­e hungrig på mer. – Jag måste utmana mig själv hela tiden, säger Tomas Andersson Wij, som om en vecka gör sitt första besök någonsin i Vänersborg.

Den lågmälde stockholma­ren har steg för steg jobbat sig in i svenskarna­s hjärtan. Trots att han vid det laget redan varit i branschen i tio år, var det med sin cover på Carolas Mello-vinnare ”Evighet”, som mellanakt i 2007 års Mello-final, som musikern och journalist­en fick sitt stora publika genombrott.

– Min karriär har gått lite upp och ner med flera toppar och flera dalar, men efter ”Evighet” blev det definitivt en ny topp. Det var första gången någon gjorde en cover på förra årets vinnare, något som ju blev en tradition sen, säger han.

Att ställa upp i tävlingen själv är inget han har med i sina framtidspl­aner.

– Jag har fått frågan flera gånger, men Melodifest­ivalen är inte mitt rätta element. Fast man ska aldrig säga aldrig, det har jag fått lära mig mer än en gång, fortsätter han.

DET EGNA TV-PROGRAMMET ”Tomas Andersson Wij spelar med ...”, där han gästas av andra svenska artister (inklusive ett uppmärksam­mat möte med Peter Lemarc) gav en ny skjuts åt karriären. Det var ändå ingenting mot den hausse som uppstått efter hans medverkan i senaste upplagan av ”Så mycket bättre”.

– Jag tyckte förra turnén sålde bra, men den här har sålt ännu bättre – nästan dubbelt så bra!

Att tv-programmen har påverkat intresset är han högst medveten om.

– Jag har en liten teori om det där. Jag tror att musiken är 40 procent av anledninge­n till att folk vill se och höra en artist uppträda, resten är något man inte kan ta på. Det kan vara kändisskap, det kan vara något annat – det är ett mysterium.

”Så mycket bättre” får högt betyg av Tomas.

– Jag har alltid gillat programidé­n, där fokus ligger på musiken och på livshistor­ierna. Och jag tyckte verkligen om versionern­a

de andra artisterna gjorde av mina låtar!

2018 INNEBÄR HANS 20-årsjubileu­m som artist.

– Det är helt ofattbart! Man bara trummar på och slår på sin spik och sen är man plötsligt en oldtimer. Jag tycker ju själv att jag fortfarand­e är ny i branschen, säger Tomas med ett skratt.

Han beskriver hur han ”ganska metodiskt” har byggt sin karriär under alla år, hur han byggt en publik.

– Metodiskt låter som det fanns en plan, men det gjorde det inte. Däremot har jag hela tiden utmanat mig själv att göra bättre skivor. Jag har aldrig fått det där stora genombrott­et, vilket är bra, för det har gjort att jag hela tiden har varit hungrig, hela tiden har velat mer.

– Och det har hänt mycket roliga saker de senaste åren, det är många nya dörrar som har öppnats.

Även om det inte fanns någon plan, så nådde han tidigare i år ett mål på resan.

– Efter att jag hade släppt min första platta, ”Ebeneser”, 1998, så hade jag ett samtal med en präst. Han frågade mig vad jag såg för mig själv i framtiden. ”Jag ser mig själv spela på Cirkus en dag”, svarade jag – och nu fick jag göra det. Det var väldigt speciellt!

– Cirkus är ju en rund lokal så man känner sig bokstavlig­en omsluten av publiken och det kändes lite som att ha kommit fram. På ett fint sätt och jag kände mig lite rörd över det.

I SOMMAR TURNERAR han med tre olika sättningar: med fullt band, som trio och ensam. Till Visfestiva­len under Aqua Blå kommer han med sin trio, där han har sällskap på scenen av Lovisa Samuelsson och Anna Landström.

– Det blir låtar från hela min resa, inklusive låtar från ”Så mycket bättre”. Det finns mycket att välja på – jag har ju gjort tio plattor (skratt).

– Och det ska bli jättekul att komma till Vänersborg! Jag har aldrig ens varit där, faktiskt.

VAD SOM VÄNTAR efter sommaren återstår att se liksom vad nästa steg i karriärbyg­get blir.

– Jag har inga konkreta mål, jag är inte som en idrottsman som säger att ”nästa gång ska jag sälja ut Isstadion”. Mitt mål är mer att kanske spela på Cirkus en gång till. Det finns en plan för de närmaste ett och ett halvt åren, men den är lite hemlig än så länge.

Den innefattar troligen inte någon ny skiva, att döma av Tomas svar på den frågan. Hans senaste, ”Avsändare okänd”, släpptes tidigare i år.

– Jag vill hitta en ny inriktning, en ny idé om vad jag vill göra rent formmässig­t först plus att jag måste ha något att säga.

– Ibland kan jag tycka att det finns tillräckli­gt mycket av min musik ute redan (skratt), men jag inser att man behöver släppa ny musik för att fortsätta vara aktuell som artist. Går det fem sex år är man plötsligt en artist från i går, men jag känner inte att det är så bråttom att få ut något just nu. Fotnot: Tomas Andersson Wij uppträder på Hamngatans scen lördag den 2 juni.

 ??  ?? AFFISCHNAM­N. Tomas Andersson Wij är Visfestiva­lens stora dragplåste­r under
AFFISCHNAM­N. Tomas Andersson Wij är Visfestiva­lens stora dragplåste­r under

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden