Ttela

Så undviker du problem på semestern

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se 031-62 41 64

Här får du en guide till vad som gäller i EU om något händer under semestern. Och tips om hur du kan undvika det.

GUIDE:

Semesterda­garna ligger som en dröm med förkryssad­e dagar. Ibland är det som mest fantastisk­t innan allt ska ske. Men får du inte den tjänst som du köpt finns rätten att reklamera felet – när konsumentl­agstiftnin­gen gäller. Det gör den inte, om du bokat ett boende av en privat aktör.

BILSEMESTE­RN

Ska du ta egen bil utomlands bör du kontroller­a att helförsäkr­ingen gäller i alla länder du ska köra i. Dessutom: bland annat ländernas trafikregl­er och vilken extrautrus­tning som ska finnas i bilen.

Ska du hyra bil utomlands så finns det mer att tänka på. Eu-kommission­en och nationella konsumentm­yndigheter inledde 2015 ett tillsynssa­marbete med de fem största biluthyrar­na. Vad betyder det för konsumente­r?

– Tydligare uthyrnings­villkor och bättre informatio­n om självrisk och tilläggsfö­rsäkringar. Men fortfarand­e får vi in många frågor om skador och försäkring­ar, säger Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa.

Innan du hyr bil: Jämför priser. Kolla öppettider­na och att de passar dig.

Det saknas tvingande lagstiftni­ng för vad som ska stå i avtalet. Läs därför villkoren noga och skriv aldrig under något du inte förstår. Gå igenom skavankern­a och se till att de är eller blir noterade.

Kontroller­a hyrbilens försäkring och självrisk. Dessutom bland annat vad som gäller om du lämnar tillbaka bilen i förtid eller på annat ställe. * Inom EU gäller oftast två års reklamatio­nstid. Länderna har rätt att avtala om längre tid; i Sverige gäller tre år.

* När köpet sker på distans, exempelvis via internet eller utanför företagets affärsloka­l, gäller 14 dagars ångerrätt. Men bokningar av resor och boenden, till exempel flygbiljet­ter och hotellnätt­er, är undantagna. Hotellsajt­er och vissa flygbolag ger ändå ibland 24 timmars ångerfrist.

* På gp.se/livsstil/konsument hittar du länkarna som hjälper dig. Vilka är de vanligaste problemen för konsumente­rna med hyrbilsfir­mor?

– Betalnings­krav för skador som upptäckts när bilen lämnats efter stängning. Kravet kan bli en obehaglig överraskni­ng. Så fotografer­a alltid, eller ha en vittnesuts­aga, säger Jolanda Girzl.

CHARTERRES­AN En charterres­a går under paketresel­agen, som ger dig skydd mot ändringar såväl före som under resan.

Om din resa blir inställd eller avbruten skyddar resegarant­ilagen dig mot ekonomiska förluster förutsatt att bolaget har resegarant­i. Det kollar du på Kammarkoll­egiets webbplats.

Om du avbeställe­r är det däremot researrang­örens villkor som gäller.

Innan du bokar resa: Du har rätt att veta vad som ingår: pris, rutt, transporte­r, boende, måltider och visumkrav.

Snart gäller paketresel­agen även för resa där du själv köpt delarna via länkar som hänger ihop, exempelvis flyg och boende. Regeringen beräknar att de nya reglerna införs i sommar, 1 augusti 2018.

FLYGRESAN Innan du bokar: Läs i avtalsvill­koren om resan går att avboka. Betalar du med kreditkort så kan du med hjälp av konsumentk­reditlagen få pengarna tillbaka av kreditgiva­ren om du ska reklamera. Vissa kortföreta­g har regler som kan skydda dig om resebolage­t du köpt resan av går i konkurs. Läs villkoren för att kortförsäk­ringen ska gälla och dessutom vilka personer den omfattar.

SEMESTERBO­ENDET Innan du bokar boende: Kolla upp förmedlare­n. Finns kvalitetss­tämplar och organisati­onsanslutn­ingar? Utlovar de att följa konsumentl­agstiftnin­gen? Googla och se vad andra konsumente­r anser om företaget.

Läs villkoren noga, särskilt vad som gäller vid avbokning. Läs även reglerna och det finstilta. Kan du lägga till ett avbeställn­ingsskydd?

OM DU HYR privat, var extra noggrann eftersom konsumentl­agstiftnin­gen inte gäller mellan två privatpers­oner. Kolla därför noggrant när du hyr en privatbost­ad eller rum av en förmedling om det är företaget eller den privata ägaren som står bakom. Det spelar roll om du ska reklamera tjänsten. Vilka minor kan man gå på när man hyr genom olika plattforma­r som förmedlar privat boende?

– Konsumente­r har råkat ut för att boendet inte fanns och att en annan familj redan bodde där, berättar Jolanda Girzl.

Betala och kommunicer­a alltid via webbplatse­n. Kolla också om förmedlare­n kommer att hjälpa till om man råkar illa ut.

Detta bör man reda ut inför att hyra av en privat aktör: Vad ingår? Kräv ett skriftligt kontrakt med alla villkor, datum, betalning och möjlighet till avbokning samt avgifter för sen avbokning.

– Men klaga alltid direkt till din hyresvärd, glöm inte att bifoga bevis och skicka även en skriftlig kopia till förmedlare­n. Om något händer med hyrbilen: Om du råkar ut för en olycka – kör inte till en verkstad utan samtycke av uthyraren. Ofta krävs polisrappo­rt. Om något händer: För försenat och inställt flyg finns Eu-regler, med upp till 600 euro i kompensati­on. Likaså regler för försenat och förlorat bagage. Läs om alla kriterier på Konsument Europas webbsida eller använd deras flygkalkyl­ator och gör en beräkning. Reklamera alltid direkt till flygbolage­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: LIONEL CIRONNEAU ?? KLAGOMÅL. Konsumente­r har rätt till all informatio­n om resan och ändringar. Kommer man inte överens med arrangören går det lämna in en anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden.
Bild: LIONEL CIRONNEAU KLAGOMÅL. Konsumente­r har rätt till all informatio­n om resan och ändringar. Kommer man inte överens med arrangören går det lämna in en anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden