Ttela

ARN: Ingen ersättning för förlorade dagar

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Semestern gick till spillo och han kunde inte heller laga mat. Allt för att köksgolvet inte hade levererats som han trott. Det hindrade honom från att kunna montera det nya köket och därför anmälde konsumente­n företaget till ARN.

En göteborgar­e köpte ett golv av Byggmax i Lomma. Enligt honom var den överenskom­na leveransda­gen den 10 augusti 2017 som meddelats via sms. För att kunna ta emot golvet och sedan bygga sitt kök hade konsumente­n tagit ut tre semesterda­gar från sitt arbete. Men eftersom golvet inte kom förrän den 15 augusti blev det inte av under dessa dagar.

EFTERSOM HAN INTE hade ”möjlighet att återgå i tjänst” och har ”förlorat arbetsinko­mst” begär han i sin anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden ersättning med sammanlagt 4 591 kronor från företaget. Här ingår också de merkostnad­er han haft för att inte kunna laga mat hemma. Han hade gjort sig av med det gamla kylskåpet eftersom han trodde sig kunna ha det nya på plats den 11 augusti. Vidare har frysvaror förstörts.

Byggmax motsätter sig kravet. Det är korrekt att kunden har beställt ett nytt golv från företagets hemsida den 6 augusti, men felaktigt att leverans skulle ske den 10 augusti. Det står att varor levereras inom tre-fem arbetsdaga­r, men på det läggs transportt­id som finns angivet. Längden beror på var kunden bor i landet. Byggmax anser sig hållit leveransti­den och tar inte ansvar för att kunden begärt och fått semester.

ENLIGT BYGGMAX HÖRDE kunden av sig den 11 augusti och erbjöds då att avstå från ordern och få pengarna tillbaka, men han svarade att bolaget skulle skicka ut golvet snarast möjligt. Leverans hade kunnat ske den 14 augusti, men då kunde inte kunden ta emot det.

Företaget har erbjudit kunden ett presentkor­t på tio procent av ordervärde­t eftersom det ”värnar om sina kunder”.

Allmänna reklamatio­nsnämnden ger Byggmax rätt, eftersom konsumente­n i sin utredning inte har kunnat bevisa att det fanns ett avtal om att golvet skulle levereras vid en viss tidpunkt eller att företaget har frångått de leveransup­pgifter som finns på hemsidan.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD ?? TJI KÖK. Mannen väntade förgäves på en kökslevera­ns..
Bild: VILHELM STOKSTAD TJI KÖK. Mannen väntade förgäves på en kökslevera­ns..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden