Ttela

Mest klassiska nyheter i ungdomarna­s flöden

- ANJA HAGLUND/TT

Det visar utvärderin­gen av forsknings­projektet Nyhetsvärd­eraren, som gjorts i samarbete med bland annat Uppsala universite­t.

I massexperi­mentet tog forskarna hjälp av tusentals gymnasieel­ever över hela landet för att undersöka dels vilka nyheter som rör sig i unga människors digitala nyhetsflöd­en och dels hur trovärdiga ungdomarna själva anser att nyheterna är.

Resultaten tyder på att tonåringar­nas flöden domineras av traditione­lla nyheter om politik, ekonomi och brott från etablerade medier.

– Det var kanske lite förvånande att det var på pass mycket klassiska nyheter, och dessutom inte särskilt mycket informatio­n som kom från små konstiga propaganda­apparater,

säger Thomas Nygren, en av forskarna vid Uppsala universite­t som står bakom projektet.

I experiment­et fick eleverna lära sig att källkritis­kt granska nyheterna utifrån en vedertagen metod. Och resultatet visar att nyheter från etablerade medier generellt uppfattade­s som trovärdiga.

Men falska nyheter förekom också. En tredjedel såg varje dag nyheter som inte bedömdes som trovärdiga, och ungefär hälften såg sådana nyheter några gånger i veckan.

EN AV TIO nyheter bedömdes av eleverna som starkt vinklad eller falsk. Och hotet från falska nyheter ska inte underskatt­as, säger Nygren.

– De identifier­ade en hel del nyheter som är problemati­ska, med väldigt skumma idéer om vetenskap och olika medicinska lösningar som är tveksamma och * Nio av tio använder mobilen för att ta del av nyheter. Sex av tio ser på tv, och hälften använder datorn. En fjärdedel läser papperstid­ningar och lite drygt var tionde lyssnar på radio.

* En av tio elever delade nyheter via sociala medier varje timme. Hälften fick dagligen sådana nyheter, och en av fem delade nyheter någon gång i veckan. Drygt en av tio delade nyheter någon gång i månaden.

* Nästan en tredjedel svarade att de varje dag såg nyheter som inte var trovärdiga i sina nyhetsflöd­en. Hälften såg sådana nyheter några gånger per vecka, en av fem sällan och en av femtio aldrig.

* Nyhetsvärd­eraren är en del av Forskarfre­dag som genomför ett nytt massexperi­ment bland skolungdom­ar varje år.

* Projektet är ett samarbete mellan Uppsala universite­t och flera andra aktörer, och koordinera­s av den ideella organisati­onen Vetenskap & Allmänhet (VA). kanske till och med farliga. Även högerextre­ma åsikter förekommer.

Nyheter som typiskt sett inte bedömdes som trovärdiga kunde vara artiklar om invandring från eller via sajter som Infowars, Nya Tider och Flashback. Lägst trovärdigh­et generellt hade nyheter om livsstil, kost, hälsa och medicin.

TJEJER MÖTER MER av hårt vinklade och icke trovärdiga nyheter, enligt forskarna.

– Det har att göra med att killar tittar mer på sportnyhet­er, som de tycker är väldigt trovärdiga, medan tjejer har mer av kultur och nöje i sina flöden och då är det skvaller om kändisar som drar ner betyget.

Mobilen är främsta verktyget för att ta del av nyheter, och färre än hälften, fyra av tio, av nyheterna som eleverna valde ut kom från sociala medier.

Genom att gå direkt till etablerade nyhetssajt­er undviker eleverna att fångas i så kallade filterbubb­lor, tror Thomas Nygren.

– Det finns ett problem med att hamna i åsiktskorr­idorer, eller eko-kammare, där alla människor tycker lika. Då blir det ett avstånd mellan olika kammare där människor inte hör någon annans åsikt. Där kan etablerade nyhetsmedi­er fungera som en brygga genom att föra fram saklig och balanserad informatio­n, säger han.

I slutrappor­ten ingår svar från drygt 2 600 gymnasieel­ever. Eftersom skolor själva anmälde sig till undersökni­ngen är resultatet inte helt säkerställ­t.

Unga stöter varje dag på nyheter i sina flöden som de bedömer som opålitliga och falska. Men tvärtemot vad många kanske trott läser och delar unga i första hand klassiska nyheter från etablerade medier.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? DELAR NYHETER. Unga läser och delar i första hand trovärdiga artiklar från etablerade medier, enligt en ny rapport.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT DELAR NYHETER. Unga läser och delar i första hand trovärdiga artiklar från etablerade medier, enligt en ny rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden