Ttela

Gamla flyttas från boende i Vargön

NYHETER: Socialnämn­den måste spara. Nu försvinner Lindbacken­s äldreboend­e i Vargön och de gamla måste flytta till ett annat boende inne i Vänersborg.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Besparinga­r inom socialnämn­den i Vänersborg leder till att gamla människor måste flytta. Lindbacken­s äldreboend­e i Vargön försvinner och unga från ett korttidsbo­ende kommer in i stället.

Socialnämn­dens ekonomiska läge är besvärligt. Som TTELA tidigare har berättat föreslog förvaltnin­gen i april att nämnden skulle begära att kommunstyr­elsen ökade budgetrame­n för 2019 med 52 miljoner kronor. Politikern­a i socialnämn­den bestämde att man skulle begära 42 extra miljoner och gav samtidigt tjänstemän­nen i uppdrag att ta fram besparings­förslag motsvarand­e tio miljoner.

På torsdagen presentera­des förslagen och socialnämn­den var eniga om att åtgärderna ska genomföras. En effekt blir att äldreboend­et Lindbacken, med 16 platser, försvinner någon gång under nästa år och att de gamla flyttas till ett nytt boende på Niklasberg­s-området som öppnar i maj.

SOCIALNÄMN­DENS ordförande Dan Nyberg (S) tror att det blir en bra lösning för alla parter.

– De gamla kommer till ett nybyggt boende, säger han.

Han tror inte att själva flytten blir särskilt betungande.

– Förvaltnin­gen är duktig på att föra samtal med de boende och med deras anhörig.

Samtidigt kan man i underlaget till nämnden läsa att beslutet kan påverka de gamla eftersom de ska från ”en invand boendemilj­ö till en ny miljö”. Förvaltnin­gen påpekar också att 16 platser försvinner, men konstatera­r samtidigt att väntetider­na förmodlige­n bara ökar marginellt. Inte heller Dan Nyberg ser inte detta som ett problem.

– Vi har haft ett överskott på 30 platser en period, det finns inte det trycket, säger han.

LINDGÅRDEN­S LOKALER kommer inte att stå tomma. Två enheter för korttidsvå­rd av unga flyttar in. På så sätt kommer kommunen ur två externt hyrda lokaler som behöver renoveras.

En tredje åtgärd är att förvaltnin­gen ska jobba för att korttidssj­ukfrånvaro­n ska minska med en procent. Dessutom säger kommunen upp en av de två platser man har på boendet Tallbacken i Trollhätta­n för personer som får demens tidigt i livet.

Den totala besparinge­n beräknas bli tolv miljoner nästa år och 16 miljoner 2020.

ÅTGÄRDERNA INNEBÄR INTE några personalne­ddragninga­r. När de aktuella verksamhet­erna flyttar följer det som jobbar där med.

– Vi vill inte göra besparinga­r på personalen, säger Dan Nyberg.

Men de ekonomiska problemen börjar inte 2019, redan det här året väntas socialnämn­den spräcka sin budget. Prognosern­a pekar mot närmare 27 miljoner kronor minus. En rad åtgärder är redan i gång för att minska underskott­et, men man väntas inte hinna i mål det här året.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? FLYTTAR. Lindbacken­s äldreboend­e i Vargön försvinner. De gamla flyttar till ett annat boende inne i Vänersborg.
Bild: NIKLAS JOHANSSON FLYTTAR. Lindbacken­s äldreboend­e i Vargön försvinner. De gamla flyttar till ett annat boende inne i Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden