Ttela

Lilla Edet närmar sig mitten

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: I tidningen Fokus senaste rankning gör Lilla Edet ett skutt från plats 201 till 168. Alltjämt den nedre halvan alltså, men man närmar sig mitten. Övriga kommuner i tidningens område ligger på samma nivåer som i fjol.

Lilla Edet klättrar i tidningen Fokus Bäst-att-bo-rankning. Kommunen gör ett skutt från plats 201 till 168. Vänersborg, Trollhätta­n och Mellerud ligger på samma nivåer som i fjol.

Landets 290 kommuner rankas allt oftare i diverse undersökni­ngar och rangordnas i topplistor.

Lilla Edet har för vana att hamna långt ner i flera kommunjämf­örande undersökni­ngar. Men i tidningen Fokus senaste rankning klättrar kommunen 33 placeringa­r till plats 168. Alltjämt den nedre halvan alltså, men man närmar sig mitten.

Fem variabler ingår i undersökni­ngen, av vilka Lilla Edet mest förbättrat sig i Bäst att vara ung, Bäst att arbeta, samt i Fundamenta­la variabler. I den sistnämnda ingår bland annat befolkning­stillväxt, huspriser, öppenhet och tolerans.

KOMMUNALRÅ­DET I LILLA Edet Carlos Rebelo Da Silva (S) har inte sett rankningen när TTELA når honom, men kommentera­r ändå:

– Jag vet inte exakt vad det kan bero på eftersom jag inte läst undersökni­ngen. Men det är alltid positivt att höra att kommunen klättrar. Men som jag har sagt tidigare om rankningar; vi är faktiskt bra på vissa saker och det går att förbättra sig. Vissa andra parametrar i undersökni­ngarna kan vi inte påverka alls.

TTELA:S övriga bevaknings­kommuner, Trollhätta­n, Vänersborg och Mellerud ligger kvar på samma nivåer som förra året. Trollhätta­n och Vänersborg har fina placeringa­r, 62 respektive 79 medan Mellerud hamnar på plats 253.

De enskilda variablern­a visar stor skillnad mellan mindre orter och städer.

Till exempel Att vara ung i Trollhätta­n ger plats 62, Vänersborg 79. Lilla Edet och Mellerud får placeringa­rna 195 och 196. I variabeln Att vara äldre syns liknande stora skillnader.

I RIKET TOPPAR Stockholm för andra året i rad som Sveriges bästa kommun att bo i. Mölndal hamnar på andra plats följt av Uppsala, Lund och Göteborg. Om man tittar enbart på landsbygde­n så är det trevlig läsning för många kommuner i västra Sverige: Varberg toppar, även Ängelholm, Alingsås, Falkenberg och Lidköping återfinns på tio i topp-listan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden