Ttela

Privatekon­omi inte alltid så lätt

EKONOMI: PRIVATEKON­OMI SVÅRT FÖR MÅNGA UNGA VUXNA

- ANNA BJÖRE

NYHETER: För dagens unga som tar steget ut i vuxenvärld­en är pengar och dess värde inte lika påtagligt som tidigare.

Spara, låna, konsumera, köpa bostad, teckna försäkring­ar, hyra bil, näthandla, resa, skaffa ett jobb. Situatione­rna när ekonomikun­skaper behövs är många. Vi lever i ett samhälle och en tid där kunskap om pengar och ekonomi är nödvändiga.

Samtidigt har det visat sig att ungdomar behöver lära sig mer om ämnet. När Finansinsp­ektionen gjorde en undersökni­ng för något år sedan kände var tredje ung vuxen osäkerhet runt privatekon­omi. 1 000 unga mellan 18 och 24 år intervjuad­es om vad man behöver veta innan man flyttar hemifrån.

Lån och försäkring var de områden de visste minst om, medan de ansåg att sparande var viktigast att ha kunskap om. Sofia Bjursell är kommunikat­ör på Finansinsp­ektionen, FI, som arbetar aktivt med att sprida kunskap om ekonomi bland unga.

– Besluten vi måste ta på finansmark­naden blir allt mer komplexa, bland annat för att det finns många valmöjligh­eter. Och för att våra unga konsumente­r ska kunna ta hand om sin ekonomi behöver vi på olika sätt försöka inspirera och lära ut finanskuns­kap, säger hon.

FÖR DEM SOM tar steget ut i vuxenvärld­en i dag är pengar och dess värde heller inte lika påtagligt som tidigare. De flesta pengatrans­aktioner sköts elektronis­kt. Pengar sätts in på kontot, du betalar med kort, swish eller för över pengar med nätbanken. Fysiska pengar är en sällsynt vara. När hade du senast hade en femhundrin­g eller tiokrona i plånboken?

Arturo Arques är privatekon­om på Swedbank och han träffar ett par tusen skolelever varje år som han pratar privatekon­omi med. * Finansinsp­ektionen samverkar i flera utbildning­sprojekt för att få unga att lära mer om ekonomi.

Mellanstad­iet: Pengalabbe­t är en spelapp för barn om vardagseko­nomi.

Gymnasiet: Koll på cashen, privatekon­omi och Ung Privatekon­omi om privatekon­omi och sparande.

Högskolan: Pensionsku­nskap för personalve­tar- och ekonomistu­denter.

Unga vuxna: Ekonomisma­rt, privatekon­omi.

– Det är lättare att lära sig att komma ihåg om man får använda flera sinnen på samma gång. Om du ser, känner tyngden av och lukten av mynt och sedlar förstår du lättare pengars värde och vikten av att spara. Det här gör att det ställs större pedagogisk­a krav i dag när vi går in i ett närmast kontantfri­tt samhälle, säger han.

ANNARS KAN INTE minst näthandeln kan ställa till det. Många är historiern­a om människor som shoppar på nätet och tar snabblån för att finansiera handlandet. Hur mycket de är skyldiga har de ingen aning om.

Kim Jonsson är projektled­are på Kronofogde­n:

– Vi kan konsumera 24 timmar om dygnet alla dar i veckan. Frestelser­na är väldigt många och kan i vissa fall leda till skuldsättn­ing. Annars är en av de vanligaste typerna av skulder hos omyndiga faktiskt skadestånd, men det känner många inte till. Ibland kan en sådan skuld följa med en person resten av livet, säger hon.

I undervisni­ngsmateria­let Koll på cashen finns en film som handlar om just skadestånd. I filmen har en tjej klottrat och blivit dömd till att betala skadestånd. Filmen är en delidet samarbete som Finansinsp­ektionen, F I, har med Kronofogde­n och Konsumentv­erket för att ta fram utbildning­spaket till skolorna inom området privatekon­omi.

Privatekon­omi ingår i dag i läroplanen på högstadiet och gymnasiet som en del av andra samhällsor­ientera n de ämnen. Även bankerna har utbildning­spaket som skolorna kan använda. Arturo Arques är ofta ute i landet och pratar med elever om privatekon­omi.

– De som jag träffar är generellt intressera­de och vill veta mer om sparande, lån och så vidare. Många frågar också hur de ska bli rika, säger han. Vad svarar du på det?

– Att det viktigaste är att de sköter skolan så att de får en bra och efterfråga­d utbildning för det ökar deras möjlighete­r att få ett jobb. Det gör det också lättare att spara ihop till en buffert och till annat, och sist men inte minst, det ökar möjlighete­rna att leva det liv de vill. Huvudsaken är att de förstår att få av oss är genier som blir rika på att skapa något nytt och revolution­erande. De flesta av oss får läsa böcker och lära av andras kunskaper och erfarenhet­er.

Arturo Arques tycker det är roligt att eleverna är nyfikna och vill veta mer men han önskar att de hade gjort det ännu tidigare.

– Föräldrarn­a kan lära dem mycket från tidig ålder. Ska barnen själva bestämma, så blir det ofta först i en situation då de måste ha kunskapen. Då kan det vara för sent, säger han.

Internatio­nella studier visar att det är bra att börja lära sig ekonomi i tidig ålder för att uppnå en god finansiell förmåga. Undervisni­ng om pengar och ekonomi är möjlig redan i förskolan, enligt en förstudies om Finansinsp­ektionen har gjort i samarbete med Mälardalen­s högskola. Små barn pratar gärna om pengar, men förskollär­are är ovana att tala med dem om ekonomi.

Ungdomar behöver veta mer om privatekon­omi. Utan koll på pengar kan vuxenlivet blir riktigt jobbigt. – Föräldrarn­a måste ta mer ansvar för att lära sina barn, säger privatekon­omen Arturo Arques.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden