Ttela

Hundratals vrålåk på cruisingen

MOTORFEST: ”DET ÄR SÅ HIMLA HÄFTIGT MED ALLA FRÄCKA BILAR”

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Trollhätta­n fylldes med både bilar och människor. För den intressera­de fanns det många 50tals bilar med dollargrin som fick besökare att kolla en extra gång och även Chevrolets måsvinge-försedda modell från 1959 drog till sig en hel del blickar.

I vimlet av veteranbil­ar under bilutställ­ningen i Folkets park träffade TTELA Roland Irle som tillsamman­s med sin fru Carina Lärk Irle ställde ut två bilar. Den ena var en Buick Special Sedan från 1948 som de haft sedan 2004.

– När vi såg den på bild ville vi ha den direkt och så fick det bli. Jag tror att den alltid har varit i solen. Den kommer från södra Kalifornie­n och där har den nog varit hela sitt liv för den har ingen rost. Förmodlige­n har den rullat hela tiden och det gör den fortfarand­e, ett lätt liv helt enkelt, säger Roland och fortsätter:

– Jag har knappt gjort någonting med den, allt är i princip original därför ser man att färgen har sina små skavanker.

I SVERIGE ÄR det en ganska sällsynt bil. Roland berättar att det bara finns tre eller fyra stycken som rulllar. Och när det kommer till parets andra bil som de ställer ut eller rättare sagt Carinas bil, en Packard Panama Rak 8 Utramatic, så finns det bara en i Sverige som rullar och det är hennes.

Mot en solvägg satt ett sällskap om sex personer. Rutinerad och med koll på väderleksr­apporten hade de tagit med sig brassestol­ar och valt ut ett bra ställe att slå sig ner på i Folkets park. Bland dem satt Inge Börjesson från Falköping som ställde ut sin Pontiac star chief från 1957. Bilen har han haft i 16 år

Lördagens cruising i Trollhätta­n lockade mängder med bilar, entusiaste­r och andra långväga besökare. En bilutställ­ning och sedan en bilfest som höll på långt in på småtimmarn­a.

och i omröstning­en som genomförde­s av besökarna kammade hans bil hem en tredjeplat­s för sitt utseende.

– Jag har helrenover­at den från topp till tå och det är alltid kul när folk tycker att ens bil är fin, säger Roland.

FRAMÅT EFTERMIDDA­GEN började trafiken rulla allt långsammar­e. Det var långa led med stora och brummande amerikansk­a veteraneki­page. Vid sidan av vägen i närheten av Folkets park satt Mikael och Maria från Tjörn. De är trogna besökare av cruisingen i Trollhätta­n och har besökt evenemange­t de senaste åtta-nio åren, kanske till och med fler berättade Maria med ett leende på läpparna.

– Jag tycker det här är så himla häftigt med alla fräcka bilar och alla människor som samlas för att umgås och njuta av folkfesten. I år är det dessutom fantastisk­t väder, det kan inte bli bättre, säger Maria.

– Det är kul att år efter år träffa människor som man kanske bara träffar en gång om året vid sådana här tillfällen, säger Mikael.

Lite längre bort stod Jan ”Kölen” Ericsson och Torbjörn Johansson, även de besöker cruisingen i princip varje år.

– Det är helt underbart med alla vackra bilar och glada människor. Jag upplever inget negativt och det är så fint att se att så många människor tar sig ut för att delta. Det spelar ingen roll om man har ett stort bilintress­e eller inte, folkfesten lockar alla möjliga människor, säger Torbjörn Johansson.

MAN SKULLE KUNNA tro att årets cruising med alla sina besökare skulle innebära rejält med fylla och orolighete­r. Kvällen började stökigt, men sammanfatt­ningsvis så var det en lugn tillställn­ing ur polisiär synpunkt.

– Vi trodde att det skulle braka loss här, men det var annat som gjorde det i stället i vårt område, säger Hanna Norrman, stationsbe­fäl i Trollhätta­n.

Under kvällen blev ett tiotal personer omhänderta­gna för fylleri. Det kan låta ganska mycket, men Hanna Norrman håller inte med.

– Det är inget jämfört med hur det brukar vara, säger Hanna.

 ??  ?? VÄDER. Det var varmt när bilarna gled genom stan.
VÄDER. Det var varmt när bilarna gled genom stan.
 ??  ?? BUICK SPECIAL SEDAN 1948. ”Den här bilen har nog rullat hela sitt liv”, berättar Roland Irle, ägaren.
BUICK SPECIAL SEDAN 1948. ”Den här bilen har nog rullat hela sitt liv”, berättar Roland Irle, ägaren.
 ??  ?? FÖRSTA PLATS. Lars-ove Backman från Kungälv blev framröstad vinnare för finast bil på bilutställ­ningen.
FÖRSTA PLATS. Lars-ove Backman från Kungälv blev framröstad vinnare för finast bil på bilutställ­ningen.
 ??  ?? PACKARD PANAMA RAK 8 ULTRAMATIC. ”Det här är den enda modell och årgång som rullar i Sverige”, berättar Carina Lärk Irle, ägaren.
PACKARD PANAMA RAK 8 ULTRAMATIC. ”Det här är den enda modell och årgång som rullar i Sverige”, berättar Carina Lärk Irle, ägaren.
 ??  ?? MÅSVINGESK­IVA. En klassisk design som en av besökarna hävdar kan få den okunnige imponerad.
MÅSVINGESK­IVA. En klassisk design som en av besökarna hävdar kan få den okunnige imponerad.
 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? STÄMNINGSF­ULLT. ”Alla klappar händerna, vinkar, skrattar och är glada. Man ser att folk har kul”, så beskriver Torbjörn Johansson, en av besökarna, stämningen längs gatorna.
Bild: MARIA JOHANSSON STÄMNINGSF­ULLT. ”Alla klappar händerna, vinkar, skrattar och är glada. Man ser att folk har kul”, så beskriver Torbjörn Johansson, en av besökarna, stämningen längs gatorna.
 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ??
Bild: MARIA JOHANSSON
 ??  ?? ÅTERKOMMAN­DE BESÖKARE. Mikael och Maria kom från Högbiksnäs, Tjörn för att ta del av cruisingen.
ÅTERKOMMAN­DE BESÖKARE. Mikael och Maria kom från Högbiksnäs, Tjörn för att ta del av cruisingen.
 ??  ?? STOR BLANDNING. Massvis av fina åk med olika former och unika detaljer åkte runt under cruisingen.
STOR BLANDNING. Massvis av fina åk med olika former och unika detaljer åkte runt under cruisingen.
 ??  ?? FOLKSAMLIN­G. Rondellen vid Folkets park var en plats där många stannade för att titta på förbipasse­rande fordon.
FOLKSAMLIN­G. Rondellen vid Folkets park var en plats där många stannade för att titta på förbipasse­rande fordon.
 ??  ?? UMGÅS. Jan ”Kölen” Ericsson och Torbjörn Johansson uppskattar cruisingen och tycker det är en folkfest utan dess like.
UMGÅS. Jan ”Kölen” Ericsson och Torbjörn Johansson uppskattar cruisingen och tycker det är en folkfest utan dess like.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden