Ttela

Att tjänstemän hotas är ett hot mot Sverige

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

MYNDIGHETS­HETS . ”Man ser sig om bakom ryggen när man går ut från arbetsplat­sen. Det kan vara någon som står bakom dörren.” Det sa Migrations­verkets huvudskydd­sombud Helena Liss till SVT Nyheter i fjol (11/9 2017). Tjänstemän som meddelat ett avslag på asylansöka­n riskerade att utsättas för hot och uppmanades därför att hålla en låg profil på sociala medier.

Det rör sig inte om några enskilda incidenter. Migrations­verket är inte heller den enda myndighete­n med en otrygg arbetsmilj­ö. Enligt en ny rapport från fackförbun­det Jusek har 34 procent av medlemmarn­a blivit utsatta för hot, trakasseri­er, mutförsök eller våld under de senaste två åren.

En femtedel upplever en bristande trygghet på jobbet och en tredjedel har övervägt att byta arbete till följd av otrygghete­n.

OFTAST RÖR DET sig om direkta hot under arbetstid via telefon eller genom personlig kontakt. Personalen på Migrations­verket och Kronofogde­n är värst drabbad. På dessa myndighete­r uppger 60 procent att de utsatts för hot, trakasseri­er och liknande. Motsvarand­e siffra på Försäkring­skassan och Arbetsförm­edlingen är 40 procent.

Tjänstemän på myndighete­r arbetar med människor. Att hantera besvikelse och frustratio­n från asylsökand­e som fått avslag eller en förälder som hamnat hos fogden är en del av jobbet. Att ta emot dödshot via telefon är en annan sak.

Ofta när myndighete­rs effektivit­et och kapacitet diskuteras handlar det om ekonomiska anslag, eventuella sammanslag­ningar och utlokalise­ringar. Jusekrappo­rten är en påminnelse o mattmyndig­hets sverige inte skulle fungera utan människorn­a som jobbar där.

VAD SKA MAN då göra åt saken? En åtgärd Jusek föreslår är skärpta straff för brott mot myndighets­personal. Det är rimligt. Men det behövs också förebyggan­de insatser. Att, som Jusek också vill, öka möjlighete­n att få sina personuppg­ifter skyddade är en sådan åtgärd.

En annan idé vore att inspireras av akutsjuksk­öterskor och läkare på de sjukhus där hot förekommer, som endast har sina förnamn på namnbricko­rna för att undvika obehagliga situatione­r i privatlive­t. Det blir helt enkelt svårare att söka upp och hota en person man enbart kan förnamnet på.

Det vore så klart en anonymiser­ing av verksamhet­en. Men tjänstemän­nen represente­rar inte sig själva som privatpers­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden