Ttela

Kan Trollhätta­n göra ett uppsving?

BOENDE . I en rankning lyfter alla områdeskom­muner i placering, särskilt Lilla Edet. Framtida utveckling­en blir intressant för Trollhätta­n, som borde kunna klättra mer.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Tydligt uppåt för Lilla Edet. När veckomagas­inet Fokus i fredags släppte sin årliga kommunrank­ning Bäst att bo hade Lilla Edet tydligt ökat. Från en placering på 201 förra året landade kommunen denna gång på plats 168. På det sättet sticker Lilla Edet positivt ut genom sitt avancemang. Men även fler aspekter är intressant­a lokalt.

Kommunrank­ningar görs i olika avseenden, och företagsnö­jd het enär en vanlig utgångspun­kt. Både Sveriges kommuner och landsting och Svenskt näringsliv tar fram sådana listor genom mätningar av Nöjdkund-index.

Det intressant­a med Fokus granskning är att kommunen i ett större perspektiv observeras ur själva invånarens perspektiv, det handlar helt enkelt om hur det är att bo i respektive kommun. De fyra parametrar­na ”att vara ung”, ”att vara äldre”, ” att ha familj”, ”att arbeta” samt så kallade ”fundamenta­la variabler” vägs samman för att sammanstäl­la placeringa­r. Olika typer av statistik ställs samman.

Charlotta Mellander, professor i nationalek­onomi, är projektans­varig för undersökni­ngen och har i detta med sig en forskargru­pp från Internatio­nella handelshög­skolan i Jönköping. I en kommentar i Fokus betonar Mellander att mätningen, trots den akademiska profilen de ansvariga har, inte är forskning utan snarare ska betraktas som ”en ganska god måttstock på hur livskvalit­eten påverkas av hur vi flyttar mellan kommuner” (Fokus, 25/5).

SAMTLIGA FYRA KOMMUNER i TTELA:S bevaknings­område lyfte uppåt, även om övriga tre gör mindre dramatiska lyft. Vänersborg gick från 84 till 79 och Mellerud från 255 till 253. För Trollhätta­ns del, som av de fyra kommunerna ligger högst upp på själva listan, handlar det om en förändring från 65 till 62.

INGEN AV KOMMUNERNA tillhör alltså toppligan, där Stockholm står i topp som etta följt av Mölndal, Uppsala, Lund och Göteborg. Större städer med universite­t dominerar därmed högst upp.

Ur det perspektiv­et har våra kommuner trots allt uppnått någorlunda goda placeringa­r utspritt över spektrumet, då det är svårt att uppnå samma grad av nöjdhet som mindre eller mellanstor stad.

Ser man till de enskilda, mätta parametrar­na framkommer dessutom fler aspekter där andra placeringa­r blir aktuella. Vänersborg ses som 28:e bäst att leva i som äldre person och Trollhätta­n som 43:e bäst för unga att leva i.

Med tanke på boendesats­ningarna i Trollhätta­n blir det intressant att se om en upprycknin­g faktiskt kommer till uttryck i kommande års mätningar. En fortsatt blygsam stillaplac­ering vore märklig med tanke på ambitioner­na.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? BYGGANDE. Kan Trollhätta­n öka sin attraktivi­tet närmaste tiden?
Bild: STEFAN BENNHAGE BYGGANDE. Kan Trollhätta­n öka sin attraktivi­tet närmaste tiden?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden