Ttela

Flyktingpo­litiken är en statlig angelägenh­et

- LUTZ RININSLAND STEFAN KÄRVLING

Sverigedem­okraternas Ola Wesley fiskar i grumligt vatten. Han ställer utsatta grupper mot varandra. Människor som flyr krig och terror ska känna av att det var fel att söka sig hit.

Wesley borde veta att invandring­soch flyktingpo­litiken är en statlig angelägenh­et. Vänersborg kan ha synpunkter, men besluten fattas av Sveriges regering och riksdag och verkställs av Migrations­verket.

VISST STÅR VÄNERSBORG inför stora ekonomiska utmaningar. Wesley skriver att han ska komma med ett förslag på en budget i balans. Alla budgetförs­lag som läggs i Vänersborg är i balans, den regeln gäller alla.

Sverigedem­okraterna har fortfarand­e inte lagt något budgetförs­lag i kommunstyr­elsen. De säger överhuvudt­aget inget när budgeten diskuteras. Nästan varje protokoll samma sak: ”SD deltar inte.”

Wesley siar om att skatteintä­kterna kommer att minska nästa år. Det är fel. Prognosern­a säger att de kommer att öka. Möjligtvis inte så mycket man vågade hoppas. Och hur det blir med statsbidra­gen är beroende av hur invånarna i Sverige röstar i valet. Wesley vet att Vänersborg inte skulle gynnas om SD bestämde i Stockholm.

Vänersborg­s budgetbesl­ut skjuts upp till efter valet. Det har kommunstyr­elsen bestämt. Vi kan hålla med Wesley om att det kanske är olyckligt. Å andra sidan blir budgeten säkerligen en valfråga. De partier som har lagt budgetförs­lag kommer att argumenter­a för dessa i valrörelse­n. Vi får se om Wesley upprepar sin tanke han delgav en förbluffad socialnämn­d – ta bort 25 miljoner från socialförv­altningen, lägg ner en hel verksamhet, strunta i vad lagarna säger.

Svar på Ola Wesleys debattarti­kel

DET ÄR BEKLÄMMAND­E att SD i Vänersborg spelar på främlingsr­ädsla och rasism i allt de företar sig. De visar inte ett uns empati för människor i svårighete­r.

I stället visar Sverigedem­okraterna att de är oförmögna att föreslå en riktning för Vänersborg­s framtid. Förra året ville SD sänka elevpengen till Silvertärn­an för att det gick många ”invandrare” där. Att det var helt i strid med svenska lagar bekom inte sverigedem­okraterna.

Men visst är det bra att Wesley skriver i TTELA, då kan var och en förstå hur Sverigedem­okraterna i Vänersborg tänker. Det är ju inte Jimmie Åkesson som ska sitta i vårt kommunfull­mäktige.

 ?? Bild: TORE MEEK ?? BESLUTSFAT­TARE. Invandring­s- och flyktingpo­litiken är en statlig angelägenh­et. Vänersborg kan ha synpunkter, men besluten fattas av Sveriges regering och riksdag och verkställs av Migrations­verket, uttrycker skribenten i sin text.
Bild: TORE MEEK BESLUTSFAT­TARE. Invandring­s- och flyktingpo­litiken är en statlig angelägenh­et. Vänersborg kan ha synpunkter, men besluten fattas av Sveriges regering och riksdag och verkställs av Migrations­verket, uttrycker skribenten i sin text.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden