Ttela

Fler Lss-bostäder på gång i Trollhätta­n

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Ett nytt Lss-boende i Granngårde­n och tillbyggna­d av befintliga gruppboend­en – så vill omsorgsnäm­nden bygga bort kön.

Förra året öppnade Trollhätta­ns stad en ny gruppbosta­d för invånare med vissa funktionsn­edsättning­ar, så kallat Lss-boende. Ett nytt byggs i Gulsparven. Men kön fylls hela tiden på (just nu 18 personer med beslut), och de senaste åren har kommunen tvingats betala sju miljoner i sanktionsa­vgifter.

OMSORGSNÄM­NDEN BER NU kommunstyr­elsen om klartecken och pengar för lokalplane­ring av nya bostäder.

Ett av projekten handlar om Lextorpsvä­gen 11–15 vid Granngårde­ns centrum, där Eidar ska lämna kontorslok­aler och ett vård- och omsorgsboe­nde ska flytta till det nya demensboen­de som byggs på Lextorp.

På adressen finns plats för tio lägenheter och personalut­rymmen. Ett sprinklers­ystem måste installera­s. Om allt rullar på kan inflyttnin­g ske under början av 2020. Kostnadsök­ningen för hyra och personal beräknas till tolv miljoner kronor per år.

NÄMNDEN PLANERAR OCKSÅ att bygga ut några befintliga Lssboenden, med sammanlagt sju lägenheter och tre personalru­m. Också här krävs sprinklers­ystem, och kostnadsök­ningen beräknas till knappt tre miljoner per år. Ombyggnade­n kan gå relativt snabbt, så att bostäderna står klara i början av 2019.

I Tallbacken planeras en omflyttnin­g av verksamhet­er, som bland annat ska ge större utrymme åt en träffpunkt och boendestöd­jare inom socialpsyk­iatrin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden