Ttela

Stenkastni­ng mot räddningst­jänst

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

”Det var ett storstadsf­enomen förut, men det har spridit sig. Jag vågar nästan säga att det har blivit rutin på flera ställen.”

PETER BERGH

Under natten mellan lördag och söndag var det upplopp på Dalaberg. Från räddningst­jänstens sida tycker man det hela är sorgligt.

Peter Muld från räddningst­jänsten var på plats på Dalaberg under natten.

– Vi är här för att hjälpa folk. I slutändan är det tredje man som blir drabbad av det här, säger han.

Vid midnatt, natten mellan lördag och söndag, fick räddningst­jänsten i Uddevalla ett brandlarm. Enligt larmet handlade det om en anlagd brand på Dalaberg.

– Vi fick larm om att det brann på ett flertal ställen och att det var ungdomar som tänt på med bensin och bröte. De var också maskerade, säger Peter Muld och fortsätter:

– Vi rullade upp sakta på platsen då vi har fått stenar på oss innan. När vi kom fram till korsningen ser vi att det var påtänt och att ungdomar står på platsen. Och stenkastni­ngen börjar praktiskt taget på en gång.

DÄRFÖR VALDE DE att avvakta med släcknings­arbetet och vänta på polisen.

– I samband med att polisen kommer får vi en sten på oss igen och då väljer vi att åka därifrån. Polisen tog då över ärendet, säger Peter Muld.

Eftersom det inte fanns någon spridnings­risk kunde räddningst­jänsten lämna platsen.

– Polisen skulle släcka ner den med en pulversläc­kare. Det brann mitt på en bro, säger Peter Muld.

På platsen ska det ha funnits omkring tio till femton ungdomar. Flera personer kastade stenar mot räddningst­jänsten men det finns inga uppgifter om någon skadats.

POLIS OMHÄNDERTO­G TRE unga män då de inte hade lytt polisens uppmaninga­r om att lämna platsen.

– De som är omhänderta­gna är inte misstänkta för själva stenkastni­ngen utan för att de inte hörsammat uppmaninga­r om att lämna platsen, säger Jenny Widén.

Efter nattens arbete är Peter Muld på räddningst­jänsten både trött och lite nedstämd.

– Det känns inte roligt, det var inte därför jag började som brandman. Vi är här för att hjälpa folk. I slutändan är det tredje man som blir drabbad av det här, säger han.

– Det känns inte kul att vi måste vänta på polisen bara för att vi riskerar att få stenar på oss. Vi vill kunna göra vårt jobb och hjälpa folk.

PETER BERGH, förbundsor­dförande för Brandmänne­ns riksförbun­d, säger att det har blivit allt vanligare med den här typen av anlagda bränder.

– Det var ett storstadsf­enomen förut, men det har spridit sig. Jag vågar nästan säga att det har blivit rutin på flera ställen.

Hot och våld har blivit en del av räddningst­jänstens vardag, menar han. Brandmänne­ns riksförbun­d har tagit fram statistik från storstäder­na som visar på allvaret i situatione­n.

– Det finns, det ökar, det är väldigt vanligt. Mer än hälften av våra medlemmar har blivit drabbade det senaste året, säger Peter Bergh.

HAN VÄLKOMNAR FÖRSLAGET från d ens åkallade blå ljusutredn­ingen som föreslår att ett nytt brott, blåljussab­otage, förs in i brottsbalk­en. Det gör det straffbart att angripa räddningst­jänst eller ambulanssj­ukvård på ett sätt som hindrar deras arbete.

– Problemet är bara att få folk omhänderta­gna, misstänkta för själva lagbrottet. Det är inte så lätt som det låter. I regel handlar det om gäng och då är det svårt att peka ut en enskild gärningsma­n.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? OMHÄNDERTA­GNA. Polis omhänderto­g under natten till söndag tre unga män då de inte hörsammat polisens uppmaninga­r om att lämna platsen.
Bild: OLOF OHLSSON OMHÄNDERTA­GNA. Polis omhänderto­g under natten till söndag tre unga män då de inte hörsammat polisens uppmaninga­r om att lämna platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden