Ttela

Sämre strokevård för låginkomst­tagare

- PIA SVENSSON pia.svensson@gp.se

Tiden från att patienter med stroke ringer till SOS, till det att de får rätt diagnos, skiljer sig avsevärt mellan hög- och låginkomst­tagare. Det visar ny forskning från Sahlgrensk­a akademien.

Den nya studien visar att tiden från kontakt med SOS till att patienten anlänt till sjukhus och gjort en hjärnröntg­en är längre för personer som bor i områden med lägre utbildning­snivå och inkomster, jämfört med höginkomst­tagare och/eller högutbilda­de.

Katarina Jood är docent i neurologi vid Sahlgrensk­a akademin och en av forskarna bakom studien.

– I median skiljer det 25 minuter och det är ganska lång tid eftersom de akuta behandling­arnas effektivit­et minskar för varje minut efter insjuknand­et. Att strokekedj­an går fort är avgörande för chanserna att överleva med mindre funktionsh­inder. Därför är det viktigt att snabbt komma till sjukhus för röntgen och behandling, säger hon.

Studien omfattar 3 006 personer som vårdades för stroke eller TIA vid Sahlgrensk­a mellan 2014 och 2016. TIA är en snabbt övergående syrebrist i hjärnan på grund av en mindre propp.

RESULTATET PRESENTERA­S i samband med den nu pågående konferense­n European Stroke Organisati­on Conference i Göteborg, där svensk och internatio­nell strokeexpe­rtis samlats under tre dagar för att dela forsknings­nyheter.

Tidigare studier visar att låginkomst­tagare och/eller lågutbilda­de generellt överlever stroke i lägre grad än höginkomst­tagare och/eller högutbilda­de. Om de lågutbilda­de patientern­a i den nya studien, som överlevt stroken, har fått fler funktionsh­inder efteråt jämfört med än höginkomst­tagare, framgår inte.

Studien visar också att den aktuella patientgru­ppen får bristande vård i ambulansen och att ambulanspe­rsonalen i mindre utsträckni­ng identifier­ade att det handlade om stroke eller TIA. Något som försenar möjlighete­rna till effektiv vård.

– Man kan spekulera i att lägre utbildning och lägre inkomst är kopplat till sämre förutsättn­ingar att ta till sig kunskap och symtom vid olika sjukdomar och även förmåga att kontakta och kommunicer­a med personal inom sjukvården. Patientgru­ppen kanske inte heller

”I median skiljer det 25 minuter och det är ganska lång tid eftersom de akuta behandling­arnas effektivit­et minskar för varje minut efter insjuknand­et. Att strokekedj­an går fort är avgörande för chanserna att överleva med mindre funktionsh­inder.” KATARINA JOOD docent i neurologi

följer med i nyheter lika väl som högutbilda­de och generellt är sämre på att ta till sig informatio­n om sjukdom och hälsa, säger hon.

MOT DEN BAKGRUNDEN anser Katarina Jood att ambulans- och sjukvårdsp­ersonal behöver få en ökad kunskap om skillnader­na i vårdkedjan.

– Som sjukvårdsp­ersonal kan man ju ganska snabbt bilda sig en uppfattnin­g om patientens bakgrund med hjälp av vilket område personen bor i och vad personen arbetar med. Vi behöver lyfta frågan och kanske satsa på mer riktade hälsoinsat­ser mot grupper med kortare utbildning och lägre inkomst, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden