Ttela

Lövin vill vinna val på hopp och framtid

- MARIA DAVIDSSON/TT LARS LARSSON/TT

att arbeta för sänkt normalarbe­tstid nästa mandatperi­od”, skrev den avgående riksdagsle­damoten Carl Schlyter på Twitter.

Men partiets ekonomisk-politiska talesperso­n Janine Alm Ericson säger att det inte är någon dramatik i beslutet eller bakslag för partistyre­lsen.

– Vi ser det som en breddning, säger hon till TT och understryk­er att partiet fortsätter att lyfta det konkreta förslaget om äldre anställdas arbetstid i välfärden.

EN ANNAN PRIORITERA­D fråga är att partiet ska värna asylrätten och vill ge familjer möjlighet att återförena­s, införa permanenta uppehållst­illstånd och särskilt värna sjuka och unga. Alltså en återgång till det som gällde innan asyllagsti­ftningen skärptes 2015.

Andra frågor som särskilt ska drivas i valrörelse­n är en satsning på höghastigh­etståg, en skatt på importerat kött där antibiotik­a I valmanifes­tet, som totalt består av 100 punkter, prioritera­r partiet särskilt sex frågor i valrörelse­n:

* 1. Bind ihop Sverige med tåg som går i tid – bygg höghastigh­etsbanor och rusta upp och bygg ut järnvägen i hela landet.

* 2. Gynna klimatsmar­t och ekologisk mat – inför en skatt på importerat kött där antibiotik­a överanvänt­s i djurhållni­ngen.

* 3. Rädda våra hav och vatten – stoppa spridninge­n av plast, gifter och skadliga ämnen samt skydda fler marina områden. överanvänt­s i djurhållni­ngen, stopp för spridning av plast och gifter i hav och vatten och att stegvis gå mot en köfri barn- och ungdomspsy­kiatri.

Frågan är om valmanifes­tet vänder den negativa trenden i partiets opinionssi­ffror. Språkröret Gustav Fridolin säger att han ser ljust på MP:S möjlighete­r att överleva riksdagsva­let, trots att en rad av de mål som MP satte upp efter förra valet kommit på skam, oavsett om det handlar om väljarstöd, att fylla kandidatli­storna eller få upp miljöfråga­n till en av väljarnas viktigaste frågor.

–Varje trädgårdse­ntusiast i det här landet vet att maskrosor är rätt svåra att stoppa, säger Fridolin.

Han tror att MP kan vara ett alternativ när de tre stora partierna tävlar om att vara hårdast.

NÄR DET GÄLLER flygskatte­n landade kongressen i att partiet ska driva en höjning i valrörelse­n, men inte * 4. Ge människor mer makt över sin tid –genomföra reformer som sänker normalarbe­tstiden och ökar människors möjlighete­r att påverka sin arbetstid och sina arbetsvill­kor. * 5. Satsa på barns och ungas psykiska hälsa – stegvis förverklig­a en köfri barn- och ungdomspsy­kiatri. * 6. Stå upp för en human flyktingpo­litik som värnar asylrätten – ge familjer rätt och möjlighet att återförena­s, införa permanenta uppehållst­illstånd och särskilt värna sjuka och unga. en fördubblin­g som många ombud ville.

–Det är en godtagbar kompromiss, det är bra att vi inte binder oss vid exakta nivåer, säger Isabella Lövin.

UNDER KONGRESSEN presentera­des också förslag på nya nattåg från Sverige till Europa.

– Vi har kämpat hårt för att rädda nattågen i Sverige och nu föreslår vi att Trafikverk­et ska få i uppdrag att upphandla nattåg till Europa, säger Gustav Fridolin.

Han tror att en höjd flygskatt kan hjälpa till med finansieri­ngen.

Linjerna som MP vill se först är Stockholm–hamburg samt Malmö-berlin/köln/bryssel/paris.

 ?? Bild: PETER KRÜGER/TT ?? HOPPAS BLOMSTRA. Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin blir gratulerad av språkrörsk­ollegan Gustav Fridolin i samband med sitt tal under partiets kongress i Västerås.
Bild: PETER KRÜGER/TT HOPPAS BLOMSTRA. Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin blir gratulerad av språkrörsk­ollegan Gustav Fridolin i samband med sitt tal under partiets kongress i Västerås.
 ?? Källa: MILJÖPARTI­ET ??
Källa: MILJÖPARTI­ET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden