Ttela

Turistens klagan: Kontanter bitte!

- JOAKIM GOKSÖR/TT

”I Tyskland använder man rätt mycket kontanter och man är van vid det.” EWA LAGERQVIST, vd på Visit Sweden

Sverige går mot en alltmer kontantlös ekonomi. Men tyska och brittiska turister klagar, de vill betala kontant.

Restaurang­branschen har börjat göra som bankerna. De vägrar helt enkelt att ta emot sedlar och mynt.

– Numera är det ganska många restaurang­er och barer som inte tar kontanter, så det verkar som att de flesta har vant sig, säger Heidi Wold på Scandic Hotels, som gjorde kedjans restaurang­er och barer kontantfri­a redan för två år sedan.

Men det är inte de stora hotellräkn­ingarna och dyra restaurang­notorna som är problemet när man lyssnar på turisterna­s klagomål. Det som många tyskar och britter vill lösa med kontanter är alla småköp, enligt Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden, som marknadsfö­r Sverige utomlands på uppdrag av staten och besöksnäri­ngen.

– I Tyskland använder man rätt mycket kontanter och man är van vid det. När tyskarna kommer hit vill de gärna hålla kvar vid det systemet, säger hon.

TYSKARNA VILL SLIPPA avgifter som bankerna tar ut vid kortköp, men de använder också djupt rotade integritet­smotiv när de resonerar kring varför man vill kunna använda kontanter. Bland britterna är det mer renodlat bankavgift­erna som irriterar, enligt Lagerqvist.

En annan kritik som finns bland vissa turister är att det används betalsyste­m som kräver svenskt bankkonto eller svenskt mobilabonn­emang, vilket stänger ute utländska konsumente­r.

Mats Hedenström, näringspol­itisk chef på Svensk handel, uppmanar svenska näringsidk­are att lyssna på vad kunderna vill ha – även de utländska besökarna.

– Vi pratar om stora grupper som är väldigt köpstarka, så det är klart att det är jätteintre­ssant för oss inom handeln att få dem att spendera sina pengar i Sverige.

Han räknar med att kontantern­as reträtt inom handeln kommer att fortsätta. Men han har svårt att tänka sig en ekonomi där sedlar och mynt är helt utfasade.

– Det där sista steget, som gör att vi är helt kontantfri­a, tror jag kommer att dröja – inte minst beroende på utländska besökare.

Kortbetaln­ingar är den klart dominerand­e betalnings­modellen i Sverige i stället för kontanter, även om mobilappar också breder ut sig.

– Ungefär 90 procent av alla betalninga­r i besöksnäri­ngen går via kort. Vi ligger lite före handeln, där det är lite mer än 80 procent. Men kurvan går spikrakt uppåt, säger Clemens Wantschura, säkerhetsc­hef på besöksnäri­ngens branschorg­anisation Visita.

SOM HUVUDSKÄL BAKOM trenden pekar han på billigare administra­tion, minskad rånrisk och att den svarta ekonomin slås ut.

– Det minskar intresset från de kriminella grupper som tidigare gillade restaurang­branschen, då den var bra för dem att tvätta pengar i. I dag är det inte det längre, säger Wantschura.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden